МО подема медийна атака срещу "БАЕ системс" за хеликоптерите

Днешни медийни изяви на трима отговорни служители от министерството на отбраната пред Дарик радио показаха, че ведомството подема открита медийна атака срещу един от кандидатите за модернизация на военните ни хеликоптери - английската "БАЕ системс".

С по -голяма или по-малка категоричност срещу компанията се изказаха заместник-министър Илко Димитров, главният мениджър на ведомството Август Мичев и командващият Военновъздушните сили (ВВС) генерал лейтенант Димитър Георгиев.

Междуведомствена група води преговори за сключване на офсетна сделка за модернизация на 18 вертолета Ми-24 и 18 Ми-24. Освен с "БАЕ системс", разговори се водят и с американската "Локхийд Мартин", европейският консорциум EADS, израелската "Елбит", както и с руската фирма производител на хеликоптерите и с компания от ЮАР.

При представянето си у нас от "БАЕ системс" обясниха, че имат договори с руските производители на хеликоптерите. Според обяснението, те избягват конфликта на интереси около изпълнението на поръчката.

Източници на mediapool.bg от министерството на отбраната твърдят, че причината за атаката срещу английската фирма е, че във ведомството са решили модернизацията да бъде поверена на фирма от ЮАР, която вече била регистрирала за целта консорциум съвместно с военните заводи Терем.

Днес пред Дарик Радио ген. Димитър Георгиев каза, че трябва да бъде обявен конкурс за модернизацията на бойните вертолети. Той допълни, че няма да определи офицер, който да бъде включен в групата за преговори с "БАЕ системс", както му е било поискано по телефона от заместник-министър на отбраната.

Георгиев обясни, че за да изпълни заповедта, тя трябва да дойде от прекия му началник - шефът на Генщаба ген.Никола Колев. Генералът каза, че има устно и писмено становище до министър Николай Свинаров, че на базата на презентации не може да се определи изпълнител на такъв проект. Според него е необходимо провеждането на конкурс, който да позволи задълбочен анализ на фирмите-кандидатки.

Британската фирма "БАЕ системс" не е готова да изпълни проекта по модернизация на бойните ни хеликоптери, защото не е изпълнявала такава дейност, директно заяви главният мениджър на министерството на отбраната Август Мичев. Според него за модернизацията на хеликоптерите е необходимо да се проведе публичен търг "и всичко да е абсолютно прозрачно".

Напълно логичното изявление на г-н Мичев обаче странно констрастира на случая с покупката на учебните самолети "Пилатус" - сделка, която също е минала през него. Само преди седмица г-н Мичев отказа да отговори на въпросите на Mediapool за "Пилатус". А от кратките отговори на МО по темата, дошли след 2-седмично забавяне, стана ясно, че при учебните самолети не е приложен подходът на открит търг.

Заместник-министърът на отбраната Илко Димитров пък е коментирал, че ведомството проявява интерес предимно към предложенията на други фирми, но през следващата седмица щяло да има по-голяма яснота за процедурата.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: