МО поиска “Елбит” да плати 15 млн. евро за неизвършения ремонт на хеликоптерите

Министерството на отбраната (МО) ще поиска израелската компания “Елбит системс” да върне авансово платените 12 млн. евро и да плати неустойка от 3 млн. евро за неизвършения ремонт на 18-те хеликоптера Ми-24 и Ми-17, които са на въоръжение в българските военно-въздушни сили. Това стана ясно от съобщението на МО, което бе разпространено в сряда, ден след като “Елбит” съобщи и Mediapool цитира, че е получила официално известие от българската страна за едностранно разваляне на договора за ремонта и модернизацията на хеликоптерите.

От съобщението на МО не става ясно за какво са били платени авансово 12 млн. евро, какво е извършила срещу тях израелската компания и защо вместо да иска тези пари да бъдат върнати, министерството не задържи банковата гаранция, внесена при сключването на договора.

Договорът с „Елбит системс” бе подписан на 2 декември 2005 година след оспорвана процедура и след две решения на Върховния административен съд, напомнят от МО.

Според графика за доставки един МИ-24 с възстановена летателна годност и удължен технически ресурс и два модернизирани вертолета МИ-17 трябваше да бъдат готови до края на 2006 година. До този момент ремонтирани и модернизирани хеликоптери няма, допълват от МО.

От министерството напомнят, че “модернизацията на хеликоптерите е изключително важен проект, тъй като е свързан с изграждането на способности на Българската армия, необходими на страната ни като член на НАТО”.

От страна на израелската компания засега няма официален коментар.

В понеделник министърът на отбраната Веселин Близнаков предупреди за намерението на ведомството му в скоро време да развали договора с “Елбит”, защото компанията не е изпълнила задълженията си по съгласувания график и очевидно няма да ги изпълни след провалените разговори между двете страни. Тогава Близнаков каза, че най-вероятно през февруари ще се вземе решение как ще се извърши ремонтът и модернизацията на хеликоптерите, като е възможно той да бъде поверен изцяло на “ТЕРЕМ – Летец”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?