МО: Поръчки без конкурси и с авансово плащане за определени фирми

Управление на Фейсбук профил за 36 000 лева и предаване във фолклорна телевизия

Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Около 90% от поръчките на военното министерство през последните три години са били давани на тъмно без конкурси, с авансово заплащане и без контрол на определени фирми. Това е установила проверка на служебния министър на отбраната Георги Панайотов за работата на ведомството през последните три години.

Панайотов отказа да посочи конкретни имена на фирми с мотива, че е сигнализирал прокуратурата.

Тези практики на МО са известни от години, като обикновено се оказват законни. За поръчките в отбраната има разнообразни вратички в закона, които дават възможност на МО да работи, с който иска и както иска.

Военното министерство е проверила поръчките на дирекция "Инфраструктура на отбраната", през която минават повечето поръчки. 

През 2018 година са сключени договори за близо 36 млн. лева, като над 32 млн. лева са били с директно възлагане. През 2019 година цифрите са подобни. През 2020 година обаче има ръст на договорените средства. Сключени са договори за близо 160 млн. лева, като 99% са били с директно възлагане.

Освен това средствата са били плащани авансово. В договорите не е имало и срокове за откриване на строителни площадки. Така се е стигнало и до случай, при който строителството е започнало година и половина, след като фирмата е получила авансово заплащането си.

В отговор на въпрос Панайотов уточни, че има засечена тенденция МО да е работило приоритетно с даден фирми.

Министерство на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства, коментира министър Панайотов.

Проверката е засякла и странен договор за управление на Фейсбук профил за 36 хиляди лева при положение, че преди това страницата се е поддържала безплатно от служителите на пресцентъра.

За подобна сума има и сключен договор с фолклорна телевизия за изготвянето на предаване с военна тематика при положение, че МО има собствен телевизионен канал.

В ход са проверки и във ведомствения холдинг "ТЕРЕМ".

Военният министър потвърди, че недостигът на военнослужещи остава сериозен, като 20% от местата са незаети. Най-сериозен е проблемът в Сухопътните войски, където недостигът е 30%.

Споделяне

Още по темата

Още от България