МО: Правителството на Борисов е одобрило повече сили на НАТО в Черно море

МО: Правителството на Борисов е одобрило повече сили на НАТО в Черно море

Ден след като бившият премиер Бойко Борисов се обяви за "спасител на мира" в Черно море, от военното министерство му отговориха, като припомниха, че именно неговото правителство е одобрило увеличаване на присъствието на НАТО в регион.

В понеделник Борисов заяви, че е успял да защити позицията да няма флотилия в Черно море, докато служебното правителството "козирувало" в Брюксел и се съгласило да има повече войски на НАТО в Черно море.

"Чакали са ме да падна, за да стане това решение и това се коментира", каза Борисов.

Сега от Министерството на отбраната посочват, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.).

Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. Основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти, посочват от МО.

На Срещата на върха, в която участват президентът Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие.

На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион. През 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

"Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на Република България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО и в духа на приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион", завършват от МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България