МО предлага на бизнеса обучение за оръжейници, но срещу заплащане

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев предложи в понеделник Министерството на отбраната да се заеме с обучението на специалистите, които работят с боеприпаси в България.

"Коментирах този въпрос, имаме ресурс да проведем това обучение, но нека бъдат така добри държавните и частни фирми, които се занимават с такъв тип продукция, да си платят обучението", каза министърът.

Той коментира, че въпросът със съхранението на боеприпасите не е организиран добре и има много пропуски.

"Трябват законодателни промени. Не е добре, когато се налага на министъра на отбраната да коментира тези въпроси, които не ни касаят пряко", каза Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Последният инцидент на полигона Анево в събота, при който загина един човек, не е свързан с военното министерство, но ведомството също има сериозни проблеми със съхранението на излишни боеприпаси. Един от най-значителните инцидент бе именно във военно поделение - край Челопечене, инциденти имаше и в ТЕРЕМ Костенец.

Той съобщи още, че до края на месеца очаква мините, които останаха невзривени при инцидента в Горни Лом, да бъдат върнати на Гърция.

"Търсихме всякакви възможности, въпросните мини също не са наши, те са на частна фирма, която ги е внесла с изтекъл срок на годност. И които са изключително опасни. Правим всичко възможно да ги върнем на гръцката страна. Имаме нота, в много напреднали разговори сме, и вярвам, че до края на месеца този въпрос ще бъде решен", каза Ненчев.

В отговор на въпрос Ненчев съобщи още, че е оставил новия шеф на военното разузнаване Йордан Бакалов сам да избере заместниците си.

"Аз предпочитам г-н Бакалов да си предложи заместници, не искам да се меся. Познавам Драгомир Петков, но не съм коментирал този въпрос", каза Ненчев.

Драгомир Петков от движение "България на гражданите" бе спряган по-рано за възможен шеф на службата.

Ненчев посети в понеделник военното формирование в Благоевград. Той бе цитиран да казва, че "всичко в армията и въоръжените сили е ОК", но от Министерството на отбраната опровергаха тези думи и обясниха, че смисълът им е, че може да му бъдат задавани въпроси по тези теми, но не и по политически.

Споделяне

Още по темата

Още от България