mediapool.bg Ти си това, което четеш

МО притеснено: Кремъл води "хибридна война" в България

Общественото мнение се манипулира чрез дезинформации и пропаганда, сочи доклад за 2014 г.
09:08 | 26 март 2015 | 50 коментара

Министерството на отбраната (МО) констатира във втори свой официален документ през последните месеци, че Кремъл води "хибридна война" в България.

Силовото ведомство изразява притеснението си от опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна, става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г., информира в четвъртък в. "Сега".

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се казва още в доклада.

МО предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти". Подобни констатации фигурираха и в документа "Визия 2020", който беше изготвен от служебния министър Велизар Шаламанов през лятото на м.г. В него Москва бе обвинена, че води информационна война у нас, но след скандал в служебния кабинет, предизвикан от тогавашния премиер Георги Близнашки, терминът отпадна, като бе заменен от "хибридната война".

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.", пише още в доклада за 2014 г., цитиран от "Сега".

Той бе приет в сряда от правителството, след като беше разгледан на закрито заседание. Освен хибридната война в него се посочва, че се запазва заплахата от тероризъм, особено заради миграционния поток към България. За първи път се говори и за заплаха от екстремистки действия от групировки, изповядващи крайнолеви и крайнодесни идеологии.

"Потенциален риск от ново терористично нападение на наша територия продължи да съществува след включването на военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС", се казва още в документа.

Военните изразяват острата си критика към размера на средствата, заделени за отбраната, както и за състоянието на армията. В документа за 2014 г. няколко пъти се посочва, че макар и процентно парите за войската да са равни с тези на Португалия, Румъния и Хърватска, реалното изражение е доста по-малко поради ниския БВП. Така България е на едно от последните места по финансиране на армията. За миналата година делът на военния бюджет е бил 1.35% от БВП, което e далеч под исканите от НАТО 2%.

Сметките показват, че на глава от населението се отделят по 60 евро годишно за отбрана, което ни нарежда на предпоследно място. След нас е само Албания. През 2014 г. България е отделила 500 млн. евро за отбрана, а за същото време Гърция е отделила около 5 млрд. евро. Ситуацията става още по-тежка, тъй като в тригодишната бюджетна прогноза е записано, че през 2016 г. ще бъдат отделени 1.19% за отбрана, през 2017 - 1.16%, а през 2018 г. - 1.12% от БВП. Това според анализа води до ерозия на отбранителните способности и невъзможност да се изпълняват ангажиментите към НАТО, информира всекидневникът.

Още по темата
Още от България