МО пробва да мине между капките в пенсионната реформа

Не иска да има пенсионна възраст, а ако има - да е 50 години

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев демонстрира абсолютно контрапродуктивен подход към пенсионната реформа на правителството, като излезе с меко казано странни предложения за промени.

Той се обявява в защита на привилегированото положение при пенсионирането на военните, което е силно критикувано от синдикати и работодатели. Въпреки че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вече обяви, че ще има промени и ще бъде въведена пенсионна възраст за военните, които в момента се пенсионират само с 27 години стаж, Ненчев не смята, че това е удачно.

Военното ведомство обяви, че е провело "задълбочен анализ на негативните последици за въоръжените сили в резултат на прибързаното утежняване на условията за пенсиониране на военнослужещите чрез реформите в пенсионната система през последните 15 години, предизвикали масово напускане на обучени и добре подготвени кадри".

Традиционно военните плашат цивилните си съграждани, че ако бъде въведена пенсионна възраст ще последва силен отлив от редиците на армията.

За да се избегне той, МО е стигнало до две предложения "с цел защита правата и интересите на военнослужещите и с оглед на ограничаване на негативните последици за въоръжените сили.

Първото е да няма промени, а второто е, ако се въвежда пенсионна възраст, тя да е 50 години и да влезе в сила чак от 1 януари 2019 г..

За сравнение реалната средна възраст, на която са се пенсионирали военните през миналата година, е 52 години и 8 месеца.

Мотивите да не се правят каквито и да било промени според МО "се основават на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии“, която за военнослужещите е 40,8 на сто - с 8 процентни пункта повече от размера на осигурителната вноска за пенсия за лицата, работещи при условията на първа категория труд, както и на средната продължителност на живот на военнослужещите (около 62 години)".

Ведомството обаче пропуска леката подробност, че осигурителните им вноски са изцяло за сметка на държавния бюджет.

От МО посочват още, че през последните 10 години изискването за минимален осигурителен стаж за военнослужещите (и другите лица по чл.69 от КСО) е увеличен скокообразно със седем години.
По време на първото правителство на ГЕРБ се стигна до пробив и бе въведена пенсионна възраст, но кабинетът на Пламен Орешарски я отмени.

От МО твърдят още, че в повечето от армиите на НАТО и ЕС не е въведена минимална възраст за придобиване на правото на пенсия за военнослужещите.

Споделяне

Още по темата

Още от България