МО продава и прехвърля 850 имоти, които не му трябват

Военното министерство планира да се освободи от 858 имоти с отпаднала необходимост. Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи във вторник, че тези имоти ще бъдат продадени или дадени на други министерства или общини.

Предстои да бъде създадена Изпълнителна агенция "Инфраструктура на отбраната" към министерството, която ще подготвя и провежда търговете за продажбите. Решенията за всяка една сделка обаче ще взима лично военният министър.

Аню Ангелов обясни, че е възможна нормативна промяна на регламента за определяне цените на имотите. В момента според Закона за държавната собственост началната цена на имотите се формира на база данъчната им оценка плюс 40 процента.

Според Ангелов това правило е било залегнало във време, когато данъчната оценка е била наполовина от сегашната. По думите му се обмисля възможност този праг да не е задължителен и да може да бъде намаляван, когато това се налага.

"Ако се запазят тези 40 процента голяма част от имотите стават непродаваеми, каза военният министър.

С имотите, които ще бъдат дадени на общините пък министерството може да се издължи на местната власт, тъй като е натрупало много дългове от данъци.

Бившият военен министър Николай Цонев влезе в спорове с някои общини, тъй като отказа да им предоставя безвъзмездно имоти.

Аню Ангелов съобщи още, че голяма част от армейските имоти с отпаднала необходимост нямат документи за собственост.

Проверка на Сметната палата за периода 1998-2005 г. и служебна инспекция на министерството при ръководството на Цонев за периода януари 2007 - март 2008 година засякоха куп далавери с военни терени. Прокуратурата се "заинтересува" от спорните сделки на военното министерство, но все още няма конкретен резултат от разследванията.

Споделяне

Още от България