МО продава ненужни имоти и въоръжение, за да компенсира разходите около епидемията

Големите военни сделки нито ще бъдат отлагани, нито отменяни, твърди Каракачанов

Сн. БГНЕС

Военното министерство планира да компенсира разходите около пандемията с повече приходи от продажбата на имоти с отпаднала необходимост, въоръжение и друга техника.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че вече има график за продажба на 158 имота, а се ускорява и продажбата на ненужната техника.

“Вече сме предприели и действия по продажба на имоти с отпаднала необходимост с цел увеличаване на приходите. Изготвили сме график за продажба на 158 имота. Ще ускорим и продажбата на излишното имущество, въоръжение и техника. С тези си действия се надяваме да преизпълним планираните приходи“, посочва Каракачанов в писмен отговор на парламентарен въпрос, зададен от Христо Проданов (БСП).

По-късно в сряда Каракачанов коментира пред бТВ, че по негово време са продадени най-малко имоти.

“Подаръците свършиха. Всяка една продажба е публична. Пускат се за продан само имоти с отпаднала необходимост. Над 1000 имоти имаме. В момента не е пуснат нито един атрактивен или интересен имот“, каза той.

Военното министерство от години е затруднено да продаде непривлекателните имоти с отпаднала необходимост и те трупат само разходи. В същото време апетитните парцели бързо намират собственици, като често има подозрения за далавери.

През последните години МО ограничи "брокерските си дейности", но в не толкова далечното минало прокуратурата разследваше различни заменки и продажби.

Каракачанов пише, че МО се опитва да актуализира разходите на министерството, като отлага поемането на нови финансови ангажименти. В същото време той е категоричен, че големите военни проекти няма да бъдат отлагани.

"Не предвиждаме никакво отлагане или отмяна на проекти за превъоръжаване", твърди вицепремиерът.

Темата стана актуална, след като финансовият министър Владислав Горанов допусна отлагането на военните проекти заради кризата, предизвикана от пандемията. Каракачанов реагира срещу подобна опция, а Горанов не поде на ново темата. Лидерката на БСП Корнелия Нинова също имаше предложение в тази посока, но от военното министерство са категорични, че няма да се спират проектите.

"Ако изпълнението на основните инвестиционни проекти се отложи или прекрати, това ще доведе до невъзможност въоръжените сили да изпълняват задачите си", пише Каракачанов.

Към момента са в ход два от големите проекта – за придобиването на нови бронирани машини и два патрулни кораба. Общата им цена с ДДС е близо 2.5 млрд. лева.

Ако МО работи по план, сделките трябва да са подписани до няколко месеца.

Проектът за два нови патрулни кораба е на финалната права, като там вече има избран дори победител. Това е германската фирма "Люрсен", като се очаква да има и български подизпълнител. Въпреки това според източници на Меdiapool, MO по-скоро може да приеме отлагането на този проект.

За по-спешен се смята проектът за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски, който обаче се движи по-бавно. МО поиска оферти само от четири фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария), и сега ги оценява.

Проектът е много сложен и цикли от години затова не е изключено той да бъде рестартиран или променен. 

Каракачанов уточнява, че двата проекта няма да се плащат на куп, а разсрочено и така бюджетът няма да се натовари толкова много.

По думите му предизвикателствата пред сигурността ще нарастват и ще се усложняват в резултат на пандемията.

"Колкото и допълнителни ресурси отсега нататък да бъдат необходими за здравеопазване и за укрепване на устойчивостта на държавата, осигуряването на достатъчно ресурси за отбрана остава стратегически императив", посочва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?