МО публикува опровержение на несъществуващо твърдение

Лицензът на "Снабдяване и търговия" ще бъде възстановен, информира министерството

МО публикува опровержение на несъществуващо твърдение

Военното министерство публикува във вторник опровержение във връзка с публикацията на Mediapool от 21 август "За пръв път е отнет лиценза на държавен оръжеен търговец".

В материала става дума за замразения за два месеца лиценз на държавното дружество към Министерството на отбраната "Снабдяване и търговия МО". Случаят бе коментиран същия ден и от министъра на икономиката Емил Караниколов по време на брифинга му за лиценза на оръжейния завод "Емко", чийто лиценз е бил отнет за 6 месеца. Министърът посочи, че на същото заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС не бил издаден лиценз и на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната поради административни нарушения.

Приложената в публикацията на Medioapool.bg информация е достъпна и на сайта на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

Опровержението на Министерството на отбраната е публикувано под заглавие "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД не е прекратявало дейността си". Подобно твърдение обаче не фигурира в публикацията на Меdiapool.  В материала обаче е цитирана информация от МО, че замразяването на лиценза няма да повлияе на дейността на дружеството.

Oт военното министерство припомнят, че временно е спряно действието на лиценза на "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД за минималния срок от 2 месеца в очакване на съгласувателната процедура от ДАНС за новоназначения управител на дружеството Хранимир Генчев.

"През този период дружеството не е прекратявало дейността и продължава да изпълнява задълженията си по вече сключените договори с Министерството на отбраната", посочват от МО.

Оттам уточняват, че управителят на дружеството Хранимир Генчев вече е съгласуван от ДАНС и на 21 август съгласувателното писмо е внесено в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

"Съгласно нормативните процедури очаква се на следващото заседание на съвета лицензът на дружеството "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД да бъде възстановен", посочват от МО.

"Обръщаме внимание, че законът прави разлика между временно спиране на действието на лиценз и отнемане на лиценз. В този случай лицензът на "Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД не е отнеман и не е имало никакво основание да бъде отнеман. В заключение изразяваме искрено съжаление за този случай на явно съчиняване на фалшиви новини и то от медия с публично изявена претенция за борба с фалшивите новини", завършва позицията на МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?