МО разяснява на бизнеса работата с агенциите на НАТО

Военното министерство и Министерството на икономиката и енергетиката организираха индустриален ден, за да запознаят представителите на българската отбранителна индустрия с агенциите на НАТО и ЕС и начина за кандидатстване за включване в проекти.

"При бюджет за отбрана до момента около 1 млрд. лева, разчитаме до 2020 г. бюджетът на МО да достигне до 2 млрд. - от 1.3-1.4 процента от БВП, заделяни за отбрана сега, да достигнем плавно до 2 процента, каза пред журналисти заместник-министърът
на отбраната Десислава Йосифова.

Според постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев близо 50 процента от средствата за модернизация ще отидат директно в български фирми.

По отношение на проекта за нов тип многоцелеви самолет, той каза, че български фирми ще участват най-вече в поддръжка на инфраструктурата, както и в момента български фирми
работят по разширяването на базата "Безмер".

МО остава изключително ангажирано за подпомагане на развитието на българската отбранителна индустрия, каза Тотев при откриването на Индустриалния ден. Той отбеляза, че реализирането на проекти чрез агенциите на НАТО и ЕС гарантира оперативната съвместимост на изгражданите системи с тези на Алианса и страните членки, чрез спазване на съюзническите стандарти.

Опитвайте се да работите по-активно с агенциите на НАТО, те имат познанията и подготвените кадри. Бъдете проактивни, сами създавайте и търсете своите възможности, посъветва председателят на Инвестиционния комитет на НАТО полк. Константин Нестеров.

Споделяне

Още от България