МО ще "купува" нови кораби за 360 млн. лева, но няма пари

Дори и да се случи, грандоманският проект едва ли ще подпомогне БГ-бизнеса

Военният министър Ангел Найденов се видя принуден да обясни изненадващата си идея да закупи три нови патрулни кораби за общо около 360 млн. лева, като в крайна сметка уточни, че към момента няма средства за стартирането на проекта.

По-рано тази седмица по време на срещата на правителството с бизнеса Найденов обяви, че МО смята да поръча строителството на корабите, като така щяло да подпомогне българските компании.

"Никога не е казвано, че проектът за придобиване на нови кораби ще бъде стартиран, и че за него има осигурено финансиране", съобщиха от военното министерство.

Много е съмнително и подпомагането на българския бизнес, тъй като за проекта ще бъде обявен международен търг, а българските компании не са конкурентоспособни на големите играчи в бизнеса.

"Предварителните разчети сочат, че корабите могат да бъдат построени и в България, като за един кораб процесът до пускането му на вода ще бъде около 36 месеца, а като пряк и косвен резултат от изпълнението на проекта се очаква да бъдат разкрити около 500 нови работни места", обясни Найденов, цитиран от ведомствения пресцентър.

Българският боен флот не е в най-добрата си форма, като наскоро се раздели и с последната си подводница. Според експерти липсата на подводница обезсмисля ученията на военноморските сили.

Найденов е уточнил още, че необходимостта от придобиване на патрулен кораб за българските Военноморски сили е обоснована в изготвен от командването на ВМС Доклад за отбранителна способност "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Традиционно родовете въоръжение сили обосновават необходимостта от най-различно оборудване, а закупуването му влиза и в армейските планове, но много рядко се случва извън хартиен носител.

"В споменатия доклад е посочено, че патрулните кораби, които към момента са на въоръжение във ВМС, са разработени основно преди 1980 г., поради което отстъпват на съвременните тенденции за развитието на въоръжението и техниката. Фрегата "Смели" е произведена през 1976 г., а корветите "Решителни" и "Бодри" са построени през 1983 година.

Това води до непрекъснато натрупване на качествен недостиг от основни способности, които ВМС трябва да поддържат съгласно Плана за развитие на въоръжените сили", посочват още от МО.

Според военноморските сили закупуването на съвременни патрулни кораби се налага и от наличните хеликоптесри "Пантер" и от необходимостта за използване на безпилотни летателни апарати.

Найденов е пояснил още, че проектът е част от приетия пакет от 55 Цели за способности, които са утвърдени до 2028 г. и са на стойност 2.3 млрд. лева. В пакета е включено придобиването на самолети, кораби, бронирани машини и други.

Придобиването на нови кораби е записано и в програма, приета от предишното ръководство на Министерството на отбраната.

Министър Ангел Найденов е обяснил още, че ще се търсят различни начини за финансиране на проекта, като решението ще бъде взето от Министерския съвет, а при надвишаване на сумата 100 млн. лева, решението за започване на проекта ще бъде взето от Народното събрание.

Споделяне

Още от България