МО ще наема външен консултант за бронираните машини

Предлаганата от General Dynamics машина Piranha

Военното министерство ще търси външен консултант, който да помогне в реализирането на проекта за купуването на нови бронирани машини, който се очаква да излезе близо 1.46 млрд. лева с ДДС.

Военният министър Красимир Каракачанов потвърди, че основният проблем е да се изпълни изискването 20% от парите по проекта да останат в български фирми. Оборудването, което може да се прави у нас, е по-евтино, а не е ясно и дали българските компании имат достатъчен капацитет да се включат.

Началникът на отбраната Андрей Боцев съобщи, че ще се търси външен консултант за подготвянето на сделката. Опасенията са, че ако не бъде изпълнено заложеното изискване за включване на българската индустрия, може да бъде атакуван целият проект и да се провали.

Около него има и много други специфични технически особености, които могат да предопределят избора, и са обект на непрекъснати спорове. От МО деликатно "определят" този процес като спор между военната и политическата експертиза.

МО трябваше да изпрати искания за оферти до потенциалните участници през януари, но това не стана и бъдещето на проекта става все по-неясно.

Военният министър Красимир Каракачанов вече не се ангажира с конкретни срокове, а търсенето на външен консултант допълнително ще забави проекта.

Бронираните машини са необходими за оборудването на батальонните бойни групи, които са основното изискване на НАТО към България и които се превърнаха в нещо като двигател на реформата на българските въоръжени сили през последните пет години.

Сегашното правителство първоначално форсира подготовката на проекта, но според различни източници той пак е затънал поради многото интереси около него.

Според заданието трябва да бъдат купени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване.

Ценовият таван е 1.464 млрд. с ДДС.

Освен това МО иска проектът да се реализира и плати за над 10 години. Осъществяването на подобна финансова схема също няма да е лесно.

Все още не е ясно точно от кои фирми ще поиска оферти МО, но интерес проявяват мултинационалната компания General Dynamics, германската Rheinmetall, финландската Patria, американската Textron и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?