МО ще подготви позиция по идеите за връщане на задължителната казарма и Генералния щаб

МО ще подготви позиция по идеите за връщане на задължителната казарма и Генералния щаб

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще назначи комисия, която да подготви позиция по искането на Патриотичния фронт (ПФ) за връщането на наборната казарма

"Комисията въз основа на експертизата, с която разполагаме, и опита на други страни, ще изготви нашето предложение и ще изложи нашите тези пред съответните народни представители", каза Ненчев на пресконференция в понеделник.

Той коментира, че ако Народното събрание вземе решение в тази посока, МО ще изпълни закона "независимо какво ще ни коства”.

"Ние до този момент не сме разглеждали в МО въпроса с връщането на казармата, защото той е свързан и със съответните конституционни промени, т.е. той е в голяма част в прерогативите на НС. Той е свързан със сериозни законодателни промени, сериозни разчети", посочи Ненчев, който в неделя вече се обяви против подобна идея.

"На този етап това, което мога да кажа, че ако се обсъжда военна служба в рамките на 3,4 или 5 месеца тя е абсолютно недостатъчна. За една такава подготовка е необходима поне една година”, добави той.

Министърът потвърди, че МО се е отказало от намерението си всички български граждани между 18 и 23 години да се завеждат на военен отчет. По думите му и сега действащите закони позволява ГРАО да предоставя данни на военното окръжие за всички пълнолетни граждани с военна подготовка.

"Добра идея"

Новият началник на отбраната ген. Константин Попов от своя страна определи предложението на Красимир Каракачанов като "добра идея".

"Очевидно обществото реагира изключително позитивно на добри идеи. Народът е мъдър. Наборната армия имаше доста кусури, но никой не може да отрече, че от нея момчетата излизаха мъже. Тя възпитаваше в дух на патриотизъм, на работа в екип, учеше ги да действат в екстремни ситуации. Идеята на Каракачанов е добра. По-важното е обаче как и какво точно ще се промени", заяви ген. Попов в интервю за вестник "24 часа".

По думите му имало "много варианти, но при всички случаи възпитанието на младия българин е на дневен ред".

Истински военен щаб

Ген. Попов се обяви и за структурни промени в армията, с които Щабът на отбраната да получи нови правомощия.

"България все повече ще има нужда от своята армия. Затова трябва да помислим и за такива промени в закона, които ще позволят щабът на отбраната да бъде дефиниран като стратегически щаб. Сега щабът на отбраната е в състава на интегрираното МО и се води като обикновена администрация. Крайно време е да се превърнем в истински военен щаб", заяви ген. Попов.

Той обаче не уточни как точно ще бъдат реализирани тези промени и дали вече са съгласувани с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Правомощията на висшите военни бяха орязани с въвеждането на интегрирания модел на Министерството на отбраната през 2009 година, който имаше за цел да прекрати дублирането на функции между политическото и военното ръководство на въоръжените сили.

Тогавашният Генерален щаб бе прекръстен на Щаб на отбраната и мина в администрацията на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България