МО ще постегне старите фрегати в очакване на новите кораби

Бойко Борисов на фрегатата "Дръзки", сн. архив

Военното министерство планира да стегне старите фрегати "Дръзки", "Верни" и "Горди" за около 16 млн. лева с ДДС, докато очаква да закупи и нови патрулни кораби за близо 1 млрд. лева.

Министерството пусна поръчка за ремонта и поддръжката на корабните радиолокационни станции през следващите четири години. 

Това са основните кораби, на които българските Военноморски сили разчитат за участие в международни мисии. България купи на старо "Дръзки" на преференциална цена от Белгия през 2005 година, а другите две през 2007 година.

Основната им модернизация отдавна е в плановете на Военноморските сили, но се бави. Според информация от МО тя ще излезе около 100 млн. лева.

Вместо това военното министерство реши приоритетно за закупи два нови патрулни кораба за около 1 млрд. лева с ДДС, с които да стегне Военноморските сили.

Според политическото ръководство на МО проектът е на финална фаза. МО получи три оферти, като се очаква фирмите да ги подобрят.  

Те са са българската компания "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI" (Италия). За фаворит се смята българската компания.

Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа.

В момента ВМС разполагат с шест бойни кораба. Три от тях са произведени в бившия СССР, а останалите са белгийските клас Е-71.

Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части.

Тези кораби не са и оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.

Според сметката на МО, ако те бъдат заменени с два нови патрулни кораба, ще се спестяват годишно 7.3 млн. лева.

Преди ден стана ясно, че България отново може да разчита и на доставки от Белгия.

Белгийските Военноморски сили са проявили интерес да участват в доставките на високотехнологичен комплекс за подводни операции в България, който ще се финансира с евросредства, и към осигуряването на кораби "минни ловци" за нуждите на българския военен флот.

    

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?