МО ще "приюти" честване на Добри Джуров

Добри Джуров

Централният военен клуб в София ще бъде домакин на "паметно събрание-концерт" по повод 100 годишнината от рождението на дългогодишния министър на отбраната при Тодор Живков Добри Джуров.

Събитието е организирано от военно-патриотични организации, които имат правото да използват военния клуб в столицата.

От партията на военния министър Николай Ненчев БЗНС реагираха остро на предстоящия концерт, въпреки че проявата е одобрена лично от него.

"Днес едно предизвестено събитие, анахронизъм за 21 век, ни дава основание за политическа равносметка. Дава ни възможност да разберем, че дори след четвърт век, бившият режим на тоталитаризма може да задушава обществената норма на демокрацията. В името на българската демокрация БЗНС остро осъжда идеята да бъде честван в официална обществена сграда Добри Джуров – генерал – символ на най-мрачния режим", посочиха от БЗНС

"Комунизмът, отнел свободата на родината ни и погубил животите на хиляди достойни граждани, опълчили се срещу тиранията му. Това "честване“ може да е легално позволено, но обществено то е нелегитимно. Може да е законово защитено, но морално е презряно да се чества годишнина на член на политбюро на ЦК на БКП и генерал на комунистическата олигархия", добавят от партията на Ненчев

БЗНС призовава организаторите – "изпросете не почетно честване , а смирено молете опрощение на душата му – Добри Джуров се нуждае от това. БЗНС, неговият лидер – Николай Ненчев и всичките структури са убедени, че българското общество не е загубило ориентир за добро и зло, за смелост и подлост, за геройство и родоотстъпничество".

"За това днес, рождената дата на Христо Ботев, повече от всякога призоваваме да почетем и си припомним българските герои, а предателите – историята ще ги осъди", се посочва още в декларацията на БЗНС.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?