МО ще ремонтира и руските щурмоваци Су 25

Междувременно ще иска оферти за френски изтребители "Рафал" и американски Ф-18

Су 25
След като подготви ремонта на старите съветски изтребители МиГ 29, военният министър Красимир Каракачанов има намерението да налее още средства и в старите щурмоваци Су 25.  Той съобщи пред БНТ, че в момента летят четири машини Су 25 от общо 14, но министерството има амбиция да бъдат вдигнати във въздуха и останалите. 
 
Той не уточни обаче кога и как ще се случи това. Според авиоексперти МО ще трябва да се влезе в контакт с руския производител "Сухой", с който да се преговаря за поддръжката на машините. 
 
Възможно е част от нея да бъде извършена и в наскоро национализирания авиозавод "Авионамс". 
 
Каракачанов вече сключи договор с руската корпорация РСК МиГ за ремонта на старите изтребителите МиГ 29, чиято цена през годините ще достигне до 81 млн. лева.  Авиоексперти, сред които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като посочиха, че приоритетно трябва да се мисли за покупката на нова техника.
 
Сега Каракачанов уточни, че евентуалният ремонт на Су 25 ще излезе по-евтино. 
 
Той даде подробности и около проекта за купуването на нов тип изтребители, който се очаква след известно отлагане до края на месеца да бъде разгледан от правителството. 
 
Каракачанов обясни, че ще се търси информация за от по-голям кръг държави и фирми. 
 
Проектът  е на финалната права, но миналата година парламентарна проверка установи нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и препоръча да се съберат нови оферти.
 
Първоначалната идея бе МО да обмисли да поиска нови оферти само от страните и компаниите в досегашната шортлиста - Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър", но в крайна сметка кръгът ще бъде разширен. 
 
Каракачанов обясни, че в проекта ще влязат и френските изтребители "Рафал", американските Ф 18, които обаче са непосилно скъпи за България, модернизирани Ф-16 от Израел и нови "Юрофайтър" от Германия. 
 
Финансовата рамката на проекта е 1.5 млрд. лева
 
До края на април в Министерския съвет ще влезе и проектът за бронирани машини за Сухопътните войски, който ще излезе над 1.2 млрд. лева. 
 
Каракачанов обясни, че и тука ще се търсят възможно най-много оферти. 
 
Основното изискване на МО ще бъде те да се сглобяват и ремонтират в България. 
 
Каракачанов уточни, че в крайна сметка ще тръгне и проектът за новите кораби. По думите му проектът в момента се коригира и до май ще е готов. 
 
Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за общо 820 млн. лева пропадна, след като спечелилата фирма МТГ "Делфин", която единствена бе подала оферта, се отказа изненадващо в последния момент.
 
Официалната причина за конфуза, посочена от МО, бе начисляването на ДДС върху военните проекти.
 
Според военни експерти обаче дори и с 820 млн. лева строителството на два нови модерни военни патрулни кораба би било предизвикателство за която и да е компания.
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?