МО ще се опита да подобри офертите за бронирани машини, но не е ясно дали ще има сделка

МО ще се опита да подобри офертите за бронирани машини, но не е ясно дали ще има сделка

Военното министерство отвори ценовите оферти на двете фирми, които стигнаха до последния етап в конкурса за купуването на нови бронирани машини за 1.46 млрд. лева с ДДС.

Източници на Меdiapool потвърдиха, че и двете оферти – на мултинационалната  "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria), надвишават тавана на проекта, както и се очакваше.

Едната оферта е по-близо до финансовите изисквания на България, но вероятно ще се водят преговaри и с двете компании.

Сега предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини, за да се провери дали отговарят на българските изисквания.

С участниците, преминали успешно полевите тестове, ще се проведат преговори за подобряване на офертите, след което ще бъдат класирани в низходящ ред, съобщиха от военното министерство.

Провеждането на полевите тестове е от изключителна важност, тъй като България заложи високи технически изисквания за търсените машини, на които не е лесно да се отговори. 

В рамките на преговорите офертите могат да бъдат намалени, но това няма как да стане без отказ от някои способности и качества, смятат източници на Меdiapool.

След това Междуведомствената работна група ще изготви доклад до министъра на отбраната, съдържащ класиране на участниците, както и предложение за избор на изпълнител, или за прекратяване на процедурата.

Taка остава възможността да се стигне до рестартиране на проекта, като така обаче той ще се забави значително. Не се знае дали ще има и политическа воля той да се реализира. 

Ако се рестартира, може да се премине към варианта на преговори "правителство-правителство", както бе решена сделката за изтребителите F-16 със САЩ.

За да се стигне до там обаче, ще трябва сегашната процедура да се изчерпа напълно и правителството и парламентът да преразгледат проекта.

Въпреки че от МО твърдят, че сделката е възможна през пролетта, това е малко вероятно. 

До този етап на проекта достигнаха само две фирми, въпреки че България поиска четири оферти. Другите две - на ARTEC GmbH (Германия) и NEXTER Group (Франция), се оказа, че не отговарят на условията. Според информация от МО Франция е предлагала преговори правителство – правителство и затова френската фирма е отпаднала.

Със сериозно закъснение интерес към участие в проекта обяви американската компания The Armored Group (TAG), но военното министерство отказа да я допусне, тъй като процедурата вече е в напреднала фаза и евентуалните промени биха изисквали санкция на парламента.

Ако проектът бъде променен, ще може да бъдат обсъждани и други фирми.

Това се случи при проекта за нови изтребители, който бе променен от депутатите, тъй като цената на новите изтребители F-16 Block 70 бе по-висока и трябваше да се плати накуп.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

МО се опитва да подпише и сделката за два нови патрулни кораба на стойност около 1 млрд. лева, като твърди че това ще стане през ноември.

Поръчката ще бъде изпълнена от германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

По-рано този месец военният министър Красимир Каракачанов се оплака, че "има опити на определени среди в България да попречат" на проекта за купуване на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. По думите му една от фирмите е завела съдебни дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?