ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата

МО: Свързаната с БСП фирма е единствената възможна за оградата срещу бежанците

Проверка на Ангел Найденов установи, че няма нередности около проекта

Сн. БГНЕС

Близката до БСП фирма, която получи крупен договор от Министерството на отбраната във връзка със строителството на оградата по българо-турската граница, нямала алтернатива на пазара. Това стана ясно от пресконференция на военния министър Ангел Найденов в понеделник, малко преди ГЕРБ да внесе сигнал до прокуратурата за нередности около проекта.

При проверката на МО не са "констатирани нарушения или обстоятелства, които да предизвикат съмнение", заяви Найденов. Предстои да се разбере дали неговата оценка ще бъде потвърдена от паралелната проверка на Инспектората към Министерския съвет, която все още не е приключила. Ревизията бе разпоредена от премиера Пламен Орешарски, който се оказа силно раздразнен от почти двойното поскъпване на проекта до близо 10 млн. лева.

Една от големите поръчки е дадена на фирма, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев. Тя ще достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция. Фирмата е избрана без конкурс заради спешността на проекта, каквато законова възможност има.

"Какво значение има какви са политическите пристрастия на директора на фирмата, която предоставя част от режещата тел, след като тази фирма се оказва единственият производител на такива материали", запита риторично министър Найденов.

Фирмата е избрана на база маркетингово проучване, което е установило четири възможни доставчика. На конкретните задания на проекта обаче се оказало, че отговаря само "Завод за пружини" АД на Александър Минчев. Другата възможна фирма била отхвърлена заради това, че не произвежда търсената режеща тел, а друг вид – плетена. Другите две фирми пък били вносители, а МО решило да заложи на български производител.

"Фактът, че фирмата е българска, дава възможност за контрол на целия производствен процес и възможност производството да се ускори, ако е необходимо и възможно. Това позволява да се контролират и съкратят сроковете за доставка", обясни Найденов.

По процедура в рамките на маркетинговото проучване не се сравняват ценови оферти, а само се набелязват възможните изпълнители.

След като била избрана фирмата, са започнали преговори с нея, като от командването на Сухопътните войски отчетоха като успех свалянето на цената с над 100 000 лева.

Въпреки избраната процедура, която има за цел да съкрати сроковете, строителството ще се забави значително. От Сухопътните войски прогнозираха, че оградата може да бъде готова най-рано в началото на месец май.

"Нямам никакъв проблем от гледна точка на прозрачността в МО. Няма тема, която да е била скрита от медиите. Преди да бъде публикувана информацията на сайта на Агенцията за обществените поръчки във връзка с изграждането на съоръжението, няма как аз да обявя фирмата", коментира още Найденов, който първоначално настояваше, че имената на избраните фирми могат да бъдат съобщени само по Закона за достъп до информация.

Другите избрани фирми са бургаската "Понсстройинженеринг" ЕАД, която ще достави бетона и бетоновите изделия за 557 942 лева. Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. С фирмата "АБС Инженеринг - Н" ЕООД е сключен договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева.

Машините, с които ще бъде изградено съоръжението, ще бъдат доставени от фирмата на отвлечения преди време срещу откуп Киро Киров - "Киров строително и минно оборудване" ЕАД. За техниката тя ще получи 112 993 лв.

Според неофициални информации от конкурентни заинтересовани участници, поръчката е нагласена и няма гаранции за качеството на избраните материали, машини, услуги и пр.

"Това е на път да се превърне в най-проверяваната задача на Министерство на отбраната. Ако колегите на ГЕРБ бяха проявили такава настойчивост за проверка на всички договори за обществени поръчки, доставки, сигурно България щеше да бъде по-добро място за живеене", каза Найденов.

По-късно от ГЕРБ официално внесоха сигнал в прокуратурата, като обявиха, че притесненията им се увеличават, тъй като научават нова и нова информация.

"Не е е ясно защо е избрана този вид процедура с договаряне. Защо след като имаше време? Планът за овладяване на кризата е подписан от 6 ноември и преди това имаше време", коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Лидерът на партията Бойко Борисов коментира във Фейсбук, че "обяснението на шефа на сухопътните войски генерал Нейко Ненов, че избрал фирмите за ограда на турската граница в интернет, сред които е и тази на председателя на БСП в Казанлък, е смехотворно".

"Защо тогава се правят конкурси като всеки може да си избира фирми в интернет и така ли се раздават 8 млн. лева държавни пари? Нека министърът на отбраната да не се крие зад професионалното ръководство, а да излезе и да си понесе отговорността", коментира Борисов.

Около проекта тлее скандал, след като премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е възложил пълна ревизия на финансовия разчет за строителството. Тя се очаква до края на тази седмица. Военното министерство и МВР пък взаимно се обвиняват за поскъпването на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?