МО търси 360 българи да се учат да стрелят

Осигурена е безплатна храна, униформа и настаняване

МО търси 360 българи да се учат да стрелят

Министерството на отбраната търси 360 български граждани да преминат едномесечна начална военна подготовка, в която да се научат да стрелят, да оказват първа медицинска помощ, да тренират и да се запознаят със задълженията на войниците.

Организирани са четири курса в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна, съобщиха от ведомството.

Кандидатите трябва да са пълнолетни български граждани, да са годни физически и психологически за военна служба и да не са осъждани.

За времето на обучението МО ще им осигури настаняване, хранене и униформа, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане.

Миналата седмица военният министър Красимир Каракачанов обяви плановете си за въвеждане на доброволна казарма, въпреки че досега не е представил никакви разчети как това ще се случи.

Освен това "Обединените патриоти" настояват и за връщането на задължителната казарма, но управляващата партия ГЕРБ отхвърля тази идея.

Предвижда се първият курс по начално военно обучение да се състои в Единния център за начална подготовка в Плевен в периода 12 март - 5 април т.г. Кандидатите могат да подадат документи до 16 февруари във военните окръжия в областните градове, отдел "Столичен" - за София, отдел "София-област" - за Софийска област, или в офисите за водене на военен отчет в общините/районите.

Следващият курс по начална военна подготовка ще бъде в Националния военен университет във Велико Търново в периода 10 април - 4 май, а документи на желаещите кандидати се приемат до 26 февруари.

Предвижда се курс по начална военна подготовка да се състои във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна в периода 23 юли - 17 август, като срокът за подаване на документи е до 8 юни т.г.

Последният за тази година курс ще се състои в периода 1 - 26 октомври 2018 г. в Единния център за начална подготовка в Плевен, за който кандидатите могат да подадат документи до 17 август.

От Министерството на отбраната не са посочили какви ще бъдат разходите за осигуряването на началната военна подготовка.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?