МО търси 360 българи да се учат да стрелят

Осигурена е безплатна храна, униформа и настаняване

МО търси 360 българи да се учат да стрелят

Министерството на отбраната търси 360 български граждани да преминат едномесечна начална военна подготовка, в която да се научат да стрелят, да оказват първа медицинска помощ, да тренират и да се запознаят със задълженията на войниците.

Организирани са четири курса в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна, съобщиха от ведомството.

Кандидатите трябва да са пълнолетни български граждани, да са годни физически и психологически за военна служба и да не са осъждани.

За времето на обучението МО ще им осигури настаняване, хранене и униформа, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане.

Миналата седмица военният министър Красимир Каракачанов обяви плановете си за въвеждане на доброволна казарма, въпреки че досега не е представил никакви разчети как това ще се случи.

Освен това "Обединените патриоти" настояват и за връщането на задължителната казарма, но управляващата партия ГЕРБ отхвърля тази идея.

Предвижда се първият курс по начално военно обучение да се състои в Единния център за начална подготовка в Плевен в периода 12 март - 5 април т.г. Кандидатите могат да подадат документи до 16 февруари във военните окръжия в областните градове, отдел "Столичен" - за София, отдел "София-област" - за Софийска област, или в офисите за водене на военен отчет в общините/районите.

Следващият курс по начална военна подготовка ще бъде в Националния военен университет във Велико Търново в периода 10 април - 4 май, а документи на желаещите кандидати се приемат до 26 февруари.

Предвижда се курс по начална военна подготовка да се състои във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна в периода 23 юли - 17 август, като срокът за подаване на документи е до 8 юни т.г.

Последният за тази година курс ще се състои в периода 1 - 26 октомври 2018 г. в Единния център за начална подготовка в Плевен, за който кандидатите могат да подадат документи до 17 август.

От Министерството на отбраната не са посочили какви ще бъдат разходите за осигуряването на началната военна подготовка.

Споделяне
Още от България