МО успокои, че задължителната казарма не е върната

Военните окръжия връчват повиквателни, но не за наборна служба

сн. БГНЕС

Централното военно окръжие опроверга в сряда фалшива новина в социалните мрежи, според която вече се изпращат повиквателни на наборите от 1993 до 1999 г. за задължителна наборна военна служба.

Военните окръжия връчват повиквателни заповеди, но не за наборна военна служба, обясниха от военното министерство за специализираното издание Оtbrana.com.

В момента се връчват повиквателни на резервистите, за да се попълнят незаетите бройки в армията и да се заменят някои от хората, които трябва вече да бъдат отписани от военен отчет.

Съгласно Закона за резерва и наредбата за военен отчет на български граждани и техника за мирно и военно време на военен отчет подлежат всички български граждани, които са преминали военна подготовка, уточняват от МО и припомнят, че задължителната казарма беше отменена през 2008 година и не са предприети никакви законови действия за възстановяването ѝ.

Уточнението на МО изглежда абсурдно, но след като военният министър Красимир Каракачанов вкара в обращение темата за връщането на казармата, въпросите на объркали се граждани зачестяват.

Откакто стана военен министър, Каракачанов лансира серия идеи в подобен стил. След като стана ясно, че задължителната казарма не се приема от ГЕРБ, той реши да я замени с доброволна казарма.

"Младежите трябва да ги вкараме в казармата – да възстановят малко мъжкия си вид и дисциплина. Една част ходят (на фитнес– бел.ред.), другите – предимно по бирариите, но това е една друга тема", мотивира идеята си военният министър.

В нея щяло да се влиза по желание, а преминалите ще имат предимство при кандидатстване за работа в МВР и МО.

За последно обяви, че мисли как да бъдат възстановени строителните войски.

Каракачанова и екипът му разчитат доброволната служба да реши огромния проблем с липсата на достатъчно военнослужещи. В действителност обаче тя може само да замаже проблема.

Това че ще станат повече хората, които ще се водят на резерв, няма да облекчи поделенията.

Освен това нововъведението ще генерира разходи, които биха могли да отидат за увеличаване на заплатите на професионалните военни.

На последните войнишки конкурси средно кандидатстваха едва 1.2 души за 1 място, като бяха намерени подходящи кадри за 90% от обявените длъжности.

В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.

Споделяне

Още по темата

Още от България