МО: Въвеждането на пенсионна възраст ще намали боеспособността на армията

Министерството на отбраната (МО) се обяви срещу призивите за въвеждане на пенсионна възраст за военните.

В момента военни, полицаи и други се пенсионират само с изискване за 27 години стаж, от които 18 години да бъдат към съответните институции. Служебното правителство трасира пътя за обсъжданото от години прекратяване на ранното пенсиониране, като прие мерки в отговор на препоръките от Европейската комисия да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства.

Според МО обаче в редица страни членки на НАТО /САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия/ не е налице кумулативно изискване за навършена възраст и прослужени години за придобиване право на пенсия от военнослужещите.

В становището се очертават и очакваните негативни последици при прибързано утежняване на условията за придобиване на пенсия. Сред тях са рязко увеличаване броя на военнослужещите, които ще искат да се пенсионират при досегашните условия, което ще доведе до нарушаване на боеспособността на армията, както и намаляването на атрактивността на военната професия.

Промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите предполага извършването на задълбочен анализ, се посочва в съобщението. За целта в МО ще бъде сформиран експертен съвет, в който ще бъдат поканени за участие и специалисти от МТСП, НОИ и други ведомства. Той трябва да предложи модел за пенсионирането на военните, който да бъде обсъден преди края на годината. Според становището на МО, решение не може да бъде взето преди окончателното мнение на този съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България