МО забранява мобилните телефони по време на мисии

МО забранява мобилните телефони по време на мисии

В Министерството на отбраната се обсъжда възможността да бъде ограничено използването на мобилни телефони от българските военнослужещи в чужбина по време на работа. Това каза пред журналисти военният министър Веселин Близнаков преди церемонията по посрещането на летището в София на 141 български военни от ротата, която охраняваше в последните 6 месеца бежанския лагер “Ащраф” в Ирак. Българските военни пристигнаха в пет часа сутринта в сряда с полет от Кувейт.

Министърът направи коментара си по повод на разпространения в интернет любителски видеоклип, направен с мобилен телефон, на който ясно се чуват грубите думи, които наши рейнджъри отправят към местни жители, докато им раздават вода. Клипът е правен през 2004 г., а участниците в него отдавна са в България, като част от тях са се уволнили от армията. Тиражирането на клипа и на обидите в него предизвика нееднозначна реакция – от възмущение до оправдание, че дебелашките думи са допустими в тежки военни условия.

Използването на мобилни телефони за снимки по време на хуманитарни мисии не е било забранено за нашите части в Ирак. Според министър Близнаков обаче в по-голямата си част съюзническите армии и коалиционните сили не разрешават използването на телефони по време на изпълнението на задачи на дежурство. Използват се само стационарни телефони там, където има възможност. “Така че ние ще проучим опита и на другите армии и ще вземем това, което е най-удачно”, допълни министърът.

Ако обаче нямаше видеозаписи, правени с мобилни телефони, светът нямаше да научи за издевателствата, правени от американски военни в лагери за пленени поддръжници на Саддам Хюсеин. Заради такива издевателства неколцина американски войници бяха осъдени от военни съдилища на различни срокове затвор.

Министър Близнаков обясни в сряда още, че не е решил дали да наказва на всяка цена рейнджърите, които са нагрубявали иракчани. Имената им са известни, както и на военнослужещия, който е правил снимките и е пуснал клипа по интернет. 

Най-лесно е да накажеш някого, каза министърът и допълни, че е необходима повече работа по психологическата подготовка на контингентите. Хората, които се подготвят за мисия в чужбина, вече имат занимания със специалисти и за укрепването на психическата им подготовка се работи усилено, каза още министърът.

“Мога да кажа, че службата на контингента, поне това, което ние сме извършили там, е била абсолютно коректна, професионална и толерантна”, защити българските военнослужещи в Ирак подполковник Румен Петров – старши национален представител на втория български контингент в Ашраф. Той коментира и оборудването на нашите рейнджъри, към качеството на което се отправят упреци. Според подп. Петров контингентът не е имал проблеми с качеството на униформите, наложило се е да използват част от резервните обувки.

Войниците ни са дали общо 360 денонощни дежурства по охраната на лагера “Ашраф”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?