МО започна да "пести" от охраната на границата

90% от разходите за военнослужите там се покриват от ЕС

Снимка: БГНЕС

Военните продължават да участват в охраната на българската граница, въпреки че миграционен натиск липсва от месеци. В същото време Министерството на отбраната не проявява особена активност за прибирането на военните от граничната бразда.

Според различни източници освен на нуждите, породени от недостатъчния капацитет на Гранична полиция, това се дължи и на някои бюджетни съображения – издръжката на военните там дефакто не е за сметка на Министерството на отбраната и така ведомството дори пести от участието им.

Според информация на Меdiapool 90 % от разходите за участието на военните се покриват от европейската помощ, която бе отпусната на България, и едва 10% са национално съфинансиране.

Според грантовото споразумение общата стойност на допустимите разходи за дейностите, които ще се изпълняват от Министерството на отбраната, е малко над 6 млн. лева.

И в момента в дейностите по охраната на границата участват около 200 военнослужещи и 38 машини, въпреки че периодично правителството потвърждава, че на практика няма никаква необичайна ситуация.

Колко струва придъствието на военнослужещи на границата?

В отговор на запитване на Меdiapool oт военното министерство уточниха, че от 16 юли 2016 г. досега общите разходи за военнослужещите по границата са около 4.5 млн. лева. Малко по-късно обаче започва да действа споразумението с ЕС и така издръжката вече се покрива с европейски пари.

Към 31 януари 2017 г. са били усвоени близо 2.5 млн. лева от авансово отпуснатата европейска помощ. Споразумението продължава да се изпълнява. Планираните по него средства са малко над 6 млн. лева, от които 90% са от ЕС и 10% са национално съфинансиране.

Вече повече от 6 000 военни, или една трета от цялата ни армия, са участвали в мисията.

Това създава известен проблем за армията, тъй като докато военните изпълняват неспецифични задачи по границата, те дефакто не водят пълноценна бойна подготовка.

Освен това към момента армията страда от жесток кадрови проблем, като незаетите места са повече от 5 500.

Миналата година военните публично възроптаха заради участието в охраната на границата, но тогава разходите бяха покривани от бюджета на Сухопътните войски.

Първоначално се планираше армията да се намесва само при извънредна ситуация, но тя бе включена без да има значително усилване на мигрантския натиск.

На този фон почти всички партии продължават да настояват за изпращането на все повече военни по границата.

Какво правят военните по границата?

Там те основно патрулират- както съвместно с граничните полицаи, така и самостоятелно.

Освен това устройват различни наблюдателни постове и водят секретно наблюдение на границата.

За участието си в охраната  военните получават допълнително по около 500 лева.

Според армейските планове при необходимост, каквато към момента не съществува, МО може да изпрати 2000 военни на границата само за няколко часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България