МО засекрети причината за взелото 2 жертви падане на хеликоптер

След като Kаракачанов смени версията, ще се чака мнението на прокуратурата

Хеликоптер Ми 17
Военното министерство засектрети проверката на трагичния инцидент от миналия месец, при който се разби хеликоптер Ми-17 и починаха двама души, а един бе ранен. 
 
МО е завършило вътрешното разследване, но няма да го обявява публично, а ще го предаде на военната прокуратура в Пловдив, съобщиха от министерството. 
 
Още вечерта след инцидента военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред медиите, че  "трудно може да говорим за някаква пилотска грешка, най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт". 
 
След това обаче той заяви, че "не е съвсем убеден" в тази версия. 
 
Очаква се окончателното заключение за причините за катастрофата да бъдат дадени от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив след приключване на досъдебното производство. 
 
Това е вторият подобен случай. Миналата година хеликоптер на военноморските сили се разби в Черно море и почина един човек. Тогава обаче от военното министерство съобщиха, че става въпрос за пилотска грешка. 
 
Не е ясно на какво се дължи решението на министерството сега да засекрети резултатите от проверката. 
 
Хеликоптерът Ми – 17 се разби на 11 юли край Пловдив. 
 
При катастрофата загинаха капитан Пламен Пантилеев на 48 години и капитан Стоян Неделчев на 45 години. Третият пострадал – бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов, бе със счупени ребра и засегнат бял дроб, но вече е изписан от болницата. 
 
Ако причината е техническа неизправност, това ще доведе до серия въпроси за поддържането на техниката и носенето на отговорност за нея. 
 
Поредният инцидент във военната авиация припомни и системните проблеми в МО. 
 
Заради липсата на достатъчно изправна техника и средства за експлоатация българските военни пилоти летят опасно малко в сравнение с колегите си от другите страни-членки на НАТО, което е предпоставка за все повече инциденти. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?