Мобилна клиника ще кастрира бездомните кучета в София

Мобилна клиника ще кастрира бездомните кучета в София

Столичната община ще обяви обществена поръчка за доставка на мобилна клиника за 150 хил. лв. за кастриране на бездомните кучета по местообитанията им, което ще спести време за обработката на животните. Това съобщи зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска, цитирана от БТА във вторник. В момента първо животните се залавят от специални екипи, отвеждат се в кучешкия приют в "Сеславци" и след кастрацията там те пак се връщат на обичайните им места.

Бояджийска съобщи още, че до края на март ще бъде направено ново преброяване на бездомните кучета в София. Това ще направят екипи на общинското предприятие "Екоравновесие" и неправителствени организации за защита на животните.

Общината предвижда да се увеличат на шест ловните екипи за бездомни кучета, тъй като в момента те са намалени по искане и на неправителствените организации заради студеното време, което не позволява да се извършва кастрационни дейности след залавянето на животните.

След оптимизация на структурата на общинското предприятие ще се увеличи броят на служителите, които са пряко заети с дейностите по залавяне и обработка на заловените животни. В момента 8 от общо 23 души на щат се занимават пряко с дейността, обясни зам.-кметът. По думите ѝ след преструктурираните на дружеството те ще станат 12 души. Ще се слеят част от административните длъжности, за да се освободи допълнителен щат за специалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?