Мобилни акушерки в помощ на семейства с недоносени бебета

Д-р Донка Узунова с едно от обгрижваните по проекта деца.

За една година екип от неонатолози, акушерки и специалисти по ранно детско развитие от болница “Шейново“ оказаха медицинска, акушерска и социална помощ на 25 недоносени бебета, от които 4 двойки близнаци. Акушерките са направили над 300 домашни посещения, а социалните работници – над 850 визити в домовете на семействата. Подкрепата за семействата с недоносени деца е част от проекта “Начален старт на живота – Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“.

“Мобилните акушерки“ на “Шейново“ са придружавали семейството до техния дом в деня на изписване на детето от болницата, за да ги подкрепят при полагането на първите самостоятелни грижи. Домашните посещения се правят според нуждите на бебето и неговото семейство, като те са най-чести през първия месец (2-3 посещения седмично) и постепенно се разреждат. Акушерките помагат на родителите при храненето, къпането, масажите, гимнастиката, която трябва да правят на бебето, защото всички грижи за недоносените деца са специфични.

Целите на проекта са подпомагане развитието на детето, консултиране на родителите и близките на семейството и интердисциплинарно сътрудничество (координация и график на посещения при различни специалисти, от които детето има нужда, сред които неонатолози, акушерки, лични лекари и други специалисти). 

Д-р Донка Узунова, началник на отделението по неонатология, която ръководи медицинската част на проекта, и нейният екип са преминали няколко обучения в Германия, където подобна медицинска и подкрепяща грижа се оказва от години и е медицинска практика, заложена в здравното обслужване. 

“Осъществяването на медицинска и социална грижа за недоносените бебета и техните семейства изисква много повече от професионално отношение. Ако няма вътрешно усещане, емпатия и любов, резултатите, които постигнахме, далеч нямаше да са такива. Работата по този проект изискваше висок професионализъм и огромно сърце. Работата, която екипът ни извърши, многократно надхвърли заложените в проекта часове труд и финансиране“, сподели д-р Румен Велев, изпълнителен директор на болница “Шейново“.
 
По неговите думи такъв тип проекти имат огромен смисъл за недоносените деца и техните семейства, както и за развитието на здравните грижи за пациентите в България.

Болница “Шейново“ ще търси възможности и финансиране за продължаване на акушерските грижи към преждевременно и рисково новородени и техните семейства. Социалната подкрепа ще продължи да се осъществява до навършването на 3-годишна възраст на децата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България