Мобилни групи започват внезапни проверки в училищата

Министерството на образованието и науката (МОН) сформира четири мобилни групи, които ще правят внезапни проверки в училищата в цялата страна. Това заяви в понеделник пред журналисти образователният министър Даниел Вълчев.

Групите ще включват двама експерти от МОН и се очаква да започнат работа от следващия месец. По думите на Вълчев мобилните екипи ще правят проверки по сигнали, получени на "Зеления телефон" на ведомството или от граждани, както и на случаен принцип.

Експертите ще следят дали учебният процес протича нормално, как се води училищната документацията и дали се отчитат отсъствията.

Мобилните групи ще проверяват и училища, които вече са били проверени от регионалните инспекторати по образование, като след това резултатите ще бъдат сравнявани.

Вълчев обаче не каза какви санкции ще бъдат налагани, ако има разминавания между проверките на мобилните групи и регионалните инспекторати. Новата мярка ще има превантивен характер, коментира Вълчев.

Той обяви още, че през март отново ще бъдат изпробвани тестовете по български език и математика за кандидатстване след седми клас. Пробните изпити ще държат ученици от няколко училища в страната, но все още не е уточнено от кои.

Вълчев обясни, че до Трети март всяка от 40 000 класни стаи у нас ще има кът със знамената на България и Европейския съюз, както и с герба на страната.

Споделяне

Още от България