Мобилни мини-ВЕЦ ще захранват с ток отдалечени райони

Революционна технология за производство на ток от преносими миниатюрни водноелектрически централи (ВЕЦ) ще решава проблема с електроснабдяването на труднодостъпни и отдалечени райони, които не са свързани с електропреносната система на страните. Иновацията е на унгарската компания "Ганз ЕЕМ“ (Ganz Engineering and Energetics Machinery, Ganz EEM), част от руския машиностроителен гигант "Атоменергомаш“, дъщерно предприятие на руската държавна корпорация "Росатом“.

Внедреното в стандартни контейнери оборудване е "две в едно“ – турбина-помпа, която при включване към вода дори от планинска река започва да произвежда ток. Достатъчно е налягането на водата да е е 60-65 м при скорост 1 куб. метра в секунда. При такива изходни данни номиналната мощност на системата се равнява на 500 киловата, съобщават от "Росатом".

Иновацията може да помогне за снабдяването с ток на отдалечени от развитите мрежи населени места, чиято електрификация струва скъпо. Новите мини-ВЕЦ се очаква да сменят сегашните дизелови генератори, които в момента захранват с ток отдалечените райони.

Технологията е разработена с финансиране от Унгарския иновационен фонд с 580 хил. евро, а цялото ѝ проектиране е струвало 2.32 млн. евро.

Прототипът е преминал успешни тестове в завод на "Ганз ЕЕМ“ и в момента се водят преговори за прилагането на мини-ВЕЦ в Русия, Армения, Казахстан, Узбекистан, Пакистан, Иран, Гана и Замбия.

Условие за разполагането и експлоатацията на уникалните мини-ВЕЦ е наличието на планински реки, които осигуряват необходимото налягане и дебит на водата, която постъпва в контейнера и задвижва лопатите на хидротурбината, за да се задейства генератора, който произвежда електричество.

Преимущество на технологията на "Ганз ЕЕМ“ е, че производството на ток от турбината може да започне до месец от транспортирането към мястото на разполагане и включването на водата. Друго предимство е дистанционният контрол, който позволява оборудването да работи без персонал на място. То се управлява чрез сателитна телефонна връзка, интернет или мобилен интернет.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?