Мобилните и безкешови плащания са предпочитани от 2/3 от българите

Мобилните и безкешови плащания са предпочитани от 2/3 от българите

Близо две трети от българите предпочитат да плащат със смартфона си или безкешово – с банкова карта, а всеки трети се отказва да пазарува от търговски обект, където приемат само пари в брой. Това сочи проучване на норвежката платформа за мобилни разплащания Settle в България, което е проведено между 5 и 20 ноември 2021 г. и в него са взели участие над 500 потребители от цялата страна.

Според изследването над 75% от българите предпочитат да не използват банкноти, тъй като считат безкешовото плащане за по-бързо и по-удобно. Според преобладаващата част от тях търсенето на банкомат е равносилно на загуба на време, особено след като на все повече места в България плащания могат да се приемат не само с карта, но и директно от смартфона.

"Това е пример за демократизацията на финансите, при която потребителите гласуват с парите си и по този начин изискват от търговците повече удобства в процеса на пазаруването", коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България, в съобщение до медиите.

По последни данни на БНБ броят на ПОС-терминалите за плащане с карта в страната вече е над 108 000.

"Потенциалът на мобилните плащания е още по-голям, защото при тях търговците могат да получават средства от смартфон на смартфон и без наличието на отделно терминално устройство. А броят на активните смартфони в България е над 4 млн., буквално всеки втори има такова устройство, което използва ежедневно, включително и за парични преводи", посочва още Детелина Момчева.

"Финтех компаниите като Settle осигуряват по-евтин и удобен начин за приемане на безкешови плащания в сравнение с ПОС-терминалите, които изискват поддръжка и генерират допълнителни разходи за търговците", добавя тя.

Над една трета от анкетираните отбелязват, че плащането с телефон им спестява носенето на портфейл, а според 16% от хората са убедени, че така са предпазени от злоупотреба с картата им.

Като най-сигурни методи за разплащане, анкетираните единодушно посочват мобилния портфейл и картите - общо над 72%. Запитани в какви ситуации предпочитат мобилните разплащания, почти 44% от анкетираните отговарят, че винаги залагат на този метод, независимо в каква ситуация попадат, 35% използват мобилни разплащания, когато пазаруват онлайн и 21% - когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

Най-голям интерес будят отговорите на въпрос в анкетата относно бъдещето на парите.

Повече от половината - 53% от анкетираните, си представят, че до 2-3 години парите в брой ще излязат от употреба и всички разплащания ще са дигитални, а 41% пък са на мнение, че нищо няма да се промени. Значително малък процент от хората вярват, че националните валути ще отпаднат и криптовалутата ще вземе превес.

Анкетата има за цел да изследва промяната в нагласите на потребителите към различните видове плащания, да идентифицира кой е най-предпочитаният метод за разплащане от българите, защо избират именно него и кой според тях е най-безопасният начин за плащане.

Провеждането на това проучване е поредната стъпка от страна на норвежкия доставчик на мобилни разплащания Settle за запознаване отблизо с българските потребители и техните нагласи.

Споделяне

Още от Бизнес