Мобилните камери на КАТ се връщат по пътищата

Не е ясно обаче дали са готови необходимите за това специални пътни знаци

Мобилните камери на КАТ се връщат по пътищата

Спрените от Върховния административен съд преди повече от година мобилни камери на КАТ се връщат по пътищата от петък. Това става възможно след като в Държавен вестник бе публикувана съответната наредба, влизаща в сила три дни след публикуването си. Засега обаче не е ясно дали дотогава ще бъдат готови необходимите за целта специални пътни знаци.

Мобилните камери на пътя бяха спрени от Върховния административен съд, с аргумента, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

После се оказа, че заради забраната на тази форма на контрол шофьорите са станали по-недисциплинирани, а инцидентите и жертвите на пътя са се увеличили. Така се стигна до поправка в Закона за движение по пътищата, приета през февруари тази година, даваща отново възможност за нарушения на пътя, заснети с мобилни камери да се налагат санкции.

До три месеца от влизането на закона в сила министърът на вътрешните работи трябваше да издаде наредба и снимането на нарушителите да започне.

Наредбата дава възможност на пътната полиция да прави това единствено от служебни автомобили и мотоциклети. Снимането от необозначени автомобили, какъвто беше първоначалният вариант, беше отхвърлено. Всяка полицейска кола или мотор в обозначен участък може да разполага с камера, която да снима преминаващите коли. МВР планира камерите да са 148, разположени по рискови участъци из цялата страна.

Участъците трябва да са обозначени с новия знак за видеоконтрол - Е24. Под него ще се поставя допълнителна табела за дължината на наблюдавания участък, ако има камери на няколко места или ако се снима от движещи се автомобили. Възможно е да се ползва и преносим пътен знак, т.е. - участъците да бъдат променяни, а не все едни и същи. В тези случаи местоположението на знака трябва да бъде заснето на снимка.

Монтирането им е задължение на пътната агенция. По информация на бТВ обаче това не е направено, понеже знаците все още не са изработени.

МВР е длъжно да обявява участъците с мобилни камери всеки ден на сайта си, както и чрез медиите.

Разрешено е и снимането от движещ се служебен автомобил или мотоциклет. В тези случаи обаче уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола. За да няма злоупотреби, ще се правят подробни протоколи.

Ако бъде установено нарушение, докато автомобилът на КАТ се движи, шофьорът ще бъде спиран на място и ще се съставя акт. Наредбата забранява писането на фишове.

Началниците на областните дирекции трябва да определят служител, който отговаря за отчета на камерите. Данните за заснетите нарушения ще се съхраняват, докато водачът плати наложената му глоба или до приключване на делото, ако обжалва.

Споделяне

Още по темата

Още от България