Мобилните телефони увреждат човешките клетки и ДНК

Радиовълните от мобилните телефони нанасят поражения на клетките в човешкото тяло и на ДНК, показва лабораторно изследване, цитирано от ББС.

Финансираното от ЕС проучване "Рефлекс" обаче стига до извода, че тези промени не са риск за човешкото здраве.

Екипът учени твърди, че са нужни повече изследвания, за да се установи точно какъв е ефектът на мобилните телефони върху здравето.

За да се застраховат обаче, учените съветват да не се използва мобилен телефон, ако разговорът може да се проведе по стационарен, базиран на наземни връзки.

Около 1,5 милиона души по света използват мобилни телефони.

В момента тече дебат за безопасността им.

През 2000 г. британското правителство възложи изготвяне на доклад по темата. Заключението беше, че няма доказателства за вреди върху човешкия организъм, свързани с мобилните телефони, припомня ББС.

Независимо от това докладът препоръчва предпазлив подход и съветва деца да използват мобилни телефони само в спешни случаи.

Според свързаната с мобилните телефони индустрия, няма научно доказателство за вреден ефект от електромагнитната радиация.

Четиригодишното изследване по проекта "Рефлекс" е организирано съвместно с германската изследователска група "Верум". То проучва ефекта от радиацията върху животински и човешки клетки при лабораторни условия.

Учените са открити, че подложените на електромагнитно поле клетки показват повишено увреждане на ДНК, което не винаги може да бъде възстановено от клетката.

Забелязват се увреждания и на следващото поколение клетки. Мутиралите клетки често се възприемат като евентуална причина за рак.

Проучването отбелязва и други вредни ефекти върху клетките. За да се направят допълнителни изследвания, които да дадат по- ясни резултати, са нужни още 5 години.

Споделяне

Още от Свят