Мобилният трафик в света ще нарасне 12 пъти до 2021 г.

От "Ериксон" прогнозират, че 90% ще се бъде през смартфони

Мария Бура

Световният мобилен трафик ще нарасне 12 пъти между 2015 и 2021 г. Това съобщи Мария Бура, ръководител на отдела за стратегии, маркетинг и комуникации на "Ериксон" (Ericsson) за Югоизточна Европа при представяне на годишния доклад на компанията за сектора.

Основните фактори за това са увеличаващия се брой мобилни абонаменти и все по-големия обем от данни, които ще ползва отделният потребител.

Според доклада, устройствата за Интернет на нещата (IoT) са на път да изпреварят мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г. Освен това, от 28-те милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021г., близо 16 милиарда ще бъдат IoT устройства (електроуреди, които могат да бъдат командвани през интернет и мобилни устройства).

Прогнозите сочат, че около 90% от мобилния трафик в света ще бъде от смартфони през 2021 г.

Има много големи различия в потребителското ползване на данни между различните мрежи и на отделните пазари, отчитат от "Ериксон".

Фактори като плановете за данни, възможностите на самите потребителски устройства и представянето на мрежата влияят на потреблението на индивидуалния потребител. Дори и прехвърлянето към нова версия на същото устройство може да увеличи използването на данни с 25 до 40%.

Северна Америка е регионът с най-голямо месечно потребление на данни на потребител. Тази тенденция ще се запази и през следващите години, прогнозират от компанията.

През 2021 г. месечно един потребител на смартфон в региона ще ползва 22GB данни. Това ще бъде с 1.2 пъти повече спрямо Западна Европа (18GB) и 3 пъти повече спрямо Азиатско-тихоокеанския регион (7GB).

Западна Европа ще преживее деветкратен скок на месечното потребление на данни през смартфон на потребител между 2015 и 2021 г.

Заради растежа на броя на абонаментите и голямото си население Азиатско-тихоокеанският регион ще има най-голям дял от световния смартфон трафик през 2021 г. Само в Китай ще бъдат добавени 210 млн. мобилни абонамента между края на 2015 г. и 2021 г., сочат прогнозите на "Ериксон".

Все по-голямото използване на смартфони и свързани устройства предполага огромен ръст на трафика на данни, а това ще изисква изграждането на по-добри и устойчиви мрежи, коментира Мария Бура.

По думите ѝ всичко, което може да бъде свързано, ще бъде свързано. Всеки ресурс, който може да бъде споделен, ще бъде споделен, а всяка идея, която може да бъде тествана, ще бъде тествана.

Това предполага огромен брой връзки между различни устройства и създаването на мрежа, която да бъде достатъчно гъвкава и адаптивна, за да отговори на очакванията на потребителите.

Предстои ни да видим истинската "мрежа на мрежите", която ще бъде достатъчно умна, че да знае от какво имаме нужда. Тя ще бъде достатъчно динамична и сигурна, но и изключително интелигентна, обобщи Мария Бура.

Споделяне

Още от IT