Мобилно приложение ще помага на туристите в Пирин

Мобилно приложение ще помага на туристите в Пирин

Мобилно приложение с вграден GPS, което може да работи и без обхват на телефона, ще помага на туристите да планират маршрута си в Националния парк "Пирин". Това съобщиха във вторник от управата на парка.

Приложението помага на туристите да разберат къде са най-забележителните местности, къде могат да видят най-красивите гледки и откъде могат да минат. 

Мобилното приложение е разработено в рамките на проекта за "Устойчиво управление на Национален парк "Пирин" и резерват "Тисата", осъществяван с финансовата подкрепа на ЕС. Общата стойност на проекта е за близо 20 милиона лева.

Директорът на парка Росен Баненски каза, че в Пирин вече има два информационни центъра в Сандански и Банско. Отделно е обновена и цялата туристическа инфраструктура, направено е много за безопасността на туристите в планината, обясниха от парка.

Росен Баненски допълни, че пътищата са ремонтирани и с цел да се улесни достъпът при спешни случаи като инциденти или пожари.

Дейностите са съсредоточени върху запазването на биологичното разнообразие - за опазване на популациите на дива котка, златка, глухар, лещарка, трипръст и белогръд кълвач, южен гребенест тритон, жълтокоремна бумка, пернатонога кукумявка.

Изградена е система за противолавинна защита по западния склон на връх Тодорка. От дирекцията отчетоха, че тя има изключителен ефект и благодарение на нея на няколко пъти са предотвратени опасни ситуации.

Споделяне

Още по темата

Още от България