Мобилтел обжалва и официално GSM лиценза на БТК

Мобилтел е обжалвал официално решението на Комисията за регулиране на съобщенията да издаде GSM-лиценз на БТК, съобщи Дарик радио, цитирайки пресцентъра на мобилния оператор.

От компанията се аргументират, че са били принудени да предприеме това действие в защита на интересите на своите акционери. Същото обяснение бе дадено и от втория мобилен оператор у нас Глобул, който депозира жалбата си в края на миналата седмица.

Основните аргументи са начинът на издаване на лиценза и цената, които според Мобилтел са необосновано предимство за БТК, която е доминиращ фиксиран оператор.

Компанията подкрепя конкуренцията в сектора на мобилните комуникации, но е против решения, противоречащи на европейската практика и законодателство, са пояснили още от Мобилтел.

Вчера се разбра за друга жалба срещу GSM лиценза на БТК - на неизвестната до момента американска фирма "Тафета лимитед", регистрирана в Олбъни, щата Ню Йорк. Също вчера се разбра, че "Тафета лимитед" още преди четири месеца се е опитала да кандидатства за мобилен лиценз пред Комисията за регулиране на съобщенията, но пълномощното на представляващия я софийски адвокат не е било наред и КРС не е разгледала документите ѝ. Тогава регистрираната в САЩ фирма не е обжалвала мълчаливия отказ на регулаторната комисия, нито е подала наново документите си.

Според "Апис" адвокатът, който я е представлявал - Димо Нешев, е бил член на Надзорния съвет на Джи Пи Ес България, в която "Мобилтел" притежава 90 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?