Модата и Брекзит са като куче и котка

Модата и Брекзит са като куче и котка

"ОТМЕНЕТЕ БРЕКЗИТА", призовава надпис върху тениска на британската модна дизайнерка Катрин Хамнет. Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, планирано за след шест седмици, отчайва творците и вече се отразява на всекидневието им.

"Това беше спонтанна реакция" на резултата от референдума на 23 юни 2016 г., споделя пред АФП Хамнет преди утрешното откриване на Седмицата на модата в Лондон. Тя има предвид тениската, която се продава в интернет в колекция, включваща също лозунги като "Модата мрази Брекзит" или "Втори референдум сега!".

Защо е тази ненавист? Защото Брекзитът ще бъде "катастрофа за икономиката, за социалната сфера, за културата, образованието, многообразието, за заетостта, за сигурността и отбраната", изброява тя вредите, които ще причини според нея историческият развод, планиран за 29 март.

Катрин Хамнет съвсем не е изолиран случай. Според анкета на консултантска компания "Фешън раундтейбъл" 96 процента от представителите на британския моден отрасъл са гласували за оставане в ЕС. Тази почти единодушна враждебност към Брекзита е свидетелство за еврофилската ориентация в британските културни среди, както и за страховете на една зависима от международната търговия индустрия.

Страх, че няма да има сделка

Подобно на други сектори от британската икономика, модата се опасява съвсем конкретно от Брекзит без споразумение с Брюксел, ситуация "без сделка", в резултат на която икономическите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще се уреждат съгласно регулациите на Световната търговска организация (СТО), които са значително по-малко благоприятни от сегашната система, основаваща се на свободното движение на стоки.

Евентуален Брекзит без сделка "поражда опасност от по-високи мита върху внасяните и изнасяните стоки, освен това движението им може да бъде забавяно от многото митническите декларации, подчертава Саманта Доувър от компанията за маркетингови проучвания "Минтел".

Това съвсем не е радостна перспектива за творците, които се нуждаят от гъвкавост, за да работят с Париж или Милано, независимо дали става въпрос за изпращане на аксесоар в последния момент, за подготвяне на изложение или модно дефиле, или пък просто за износ на продуктите им към Стария континент.

При представянето на последните ѝ финансови резултати една от големите британски модни компании, "Бърбъри", изчисли на "десетки милиони" лири годишно разходите си във връзка с увеличаване на митата.

Преместване

Нещата обаче "не се ограничават с техническите затруднения", отбелязва Лулу Кенеди, директорка на"люпилнята" за таланти "Фешън ийст". "Става въпрос и за посланието, отправено чрез Брекзита: идеята, че след като си британец, не желаеш да работиш с другите, че не си част от европейското семейство", допълва тя.

При тези обстоятелства не е учудващо, че Британският съвет за мода, който организира Седмицата на модата, заема ясна позиция в подкрепа на нов референдум за избягване на разрив с ЕС без споразумение - сценарий, който според организацията трябва да бъде предотвратен "на всяка цена".

Изправени пред тези опасности, някои вече решиха или планират да реорганизират дейността си, като я прехвърлят в страни от ЕС, за да си запазят преимуществата на единния пазар и митническия съюз.

"Взехме мерки много рано, и на определена цена, така че цялата ни развойна дейност, производството и логистиката на продуктите ни сега се намират в Италия", казва Катрин Хамнет.

Подобни са плановете и на Оливър Спенсър, специалист по всекидневното облекло в стил "английски шик": "В случай на Брекзит без сделка, ще използвам съоръженията ни за производство и складиране в Португалия", обяснява творецът, по-умерен от мнозина свои събратя към излизането на ЕС, въпреки че е гласувал "против".

"Разбира се в краткосрочен план този изход не е добър, но това избраха хората", подчертава той, след което добавя прагматично: "Периодите на трудности, обществени вълнения, на рецесия благоприятстват творчеството".

По БТА

Споделяне

Още от Европа