Моделът Дупница се разпространява в цяла България

Моделът Дупница се разпространява в цяла България

Избраният като кандидат на БСП кмет на Благоевград, бивш депутат от социалистическата партия и министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев смята, че станалото в Дупница се разпространява като модел в цяла България с подкрепата на политици и на държавната администрация.

Коментирайки пред бТВ положението в Дупница, където местната власт и целият град изпаднаха под контрола на прословутите, намиращи се отскоро в ареста "братя Галеви", Паскалев заяви, че "това не е модел на Дупница, това е модел, който се разпространява в цялата държава от известен период от време".

Според него всеки, който си затваря очите за това, което се случва в Дупница през последните няколко години, си затваря очите за това, което се случва в държавата.

"Колкото повече си затварят очите, толкова по-малко държава ще остава. Лично според мен, докато се позволява хора с не особено ясен бизнес, с не особено ясни инструменти, да влизат в политическия живот, да вземат ръководни места в общини, в държавната администрация, то тогава смятам, че държавата ще бъде тотално заплашена", каза Паскалев.

Той смята, че в момента сме свидетели на процес на преразпределение на финансови ресурси. Затова хора, "които смятат, че са в състояние да реализират конкретни схеми, които да обогатят тях и подкрепящи политици, заявяват такова желание да участват в политиката".

Според Паскалев в навечерието на парламентарните избори е време за макар и закъснял публичен дебат, в който политиците, вземащи управленски решения, ясно да кажат какви хора не биха допуснали в кандидатските листи за парламентарните избори и какъв модел биха избрали, така че да предотвратят намесата на нечисти интереси в политиката.

Кметът на Благоевград призна, че градът в момента изглежда доста по-зле в сравнение с преди седем години, че "има невероятна престъпност, която продължава да съществува и да се намесва включително в местния политически живот".

"В най-тежките години за България от гледна точка на присъствието на всякакви силови структури Благоевград остана чист и нямаше намеса на никакви подобни субекти и опити да влязат в местната власт. В момента очевидно, че нещата не изглеждат така. Такива хора се използват и по време на парламентарни избори. И за мене е много странно поведението на политическите партии, които се разграничават от дадени фигури единствено и само, когато стане публично известно тяхното престъпно поведение", каза Костадин Паскалев.

Според него, за да съществува и да може да се реализира този модел, той определено има подкрепата на политици и на държавната администрация, а в умален модел има и подкрепата на общинската администрация.

Споделяне

Още от България