Моделът, мафията и убийците - последното разследване на убития словашки журналист

Моделът, мафията и убийците - последното разследване на убития словашки журналист

Словашките журналисти останаха шокирани от новината, че телата на колегата им Ян Куциак и неговата годеница Марина Куснирова, и двамата на 27 години, са били открити миналата неделя в дома им, който са купили наскоро. И двамата са убити с по един изстрел. Най-високопоставените политици в Словакия наскоро станах обект на критика заради открито изразяваната им враждебност към независими журналисти, но досега в тази страна журналист не беше плащал с живота си за това, по което работи.

Полицията съобщи, че двойката е била убита от един или повече професионални убийци и че смъртта им вероятно е била отмъщение заради разследване на Куцияк. Словашките медии спекулираха, че младият Куциак може би е бил ликвидиран от местен бизнесмен, който го е заплашвал преди това, или от корумпирани правителствени служители.

Към момента за двойното убийство са задържани седем души. Според полицията то е извършено от един или повече професионални убийци. Куциак е застрелян с един куршум в гърдите, а приятелката му - с куршум в главата.

Според Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) причината може да се търси в последните разследвания на 27-годишния журналист, по които той работи с Чешкия център за разследваща журналистика и Проекта за разследваща журналистика в Италия.

Оказва се, че Ян е разнищвал много по-опасна тема, отколкото се предполагаше в началото. Той е разследвал връзките на управляващите в Словакия с Ндрангетата – най-силната и най-опасната мафиотска организация в Италия.

“Ндрангета има доминираща позиция на пазара за кокаин в Европа и играе важна роля в много други престъпни дейности, включително трафик на оръжия, измами, злоупотреби с публични средства, корупция, изнудване и престъпления срещу природата“, според Европол.

Куцияк и колегите му не успяват да довършат разследването, но OCCRP публикува разкритията сега, за да предотврати евентуални посегателства срещу други журналисти, работещи по темата.

Италиански фирми, словашка земя

Всичко започва с едно име в документ за регистрация на фирма: Антонио Вадала. Той е съдружник на Мария Трошкова, модел, а по-късно бизнес дама - и асистентка на словашкия премиер Роберт Фицо. Твърди се, че тя му е любовница.

Фамилията Вадала от южната част на Италия за пръв път се появява в словашкия бизнес през 2002 г. А през 90-те друго семейство от Калабрия - Рода, се мести в централноевропейската държава. Двете фамилии формират общ бизнес и в крайна сметка източват европейски структурни фондове, предвидени за субсидии за развитие на земеделието.

Вадала вероятно произлизат от градчето Бова Марина, а Рода - от съседния Кондофури. Тези населени места са центрове на територията на три клана от Ндрангетата - Вадала, Иамонте и Галициано. Репортерите са поразени, че в Словакия името на фамилията остава същото, но до убийството на Ян не успяват да потвърдят връзката между италианските Вадала и словашките им съименници.

Двете семейства влагат милиони в земеделски бизнес. Днес притежават активи за близо 100 милионадолара.

След рухването на Съветския съюз и поддържания от него социалистически блок, границите на централноевропейските страни се отварят, а това значи нови възможности за организираната престъпност в Италия, пише чешкият криминалист Петр Купка.

Братята Антонио и Диего Рода идват в Словакия през 90-те и започват свой бизнес в градчето Михаловице, близо до границата с Унгария. Семейството притежава 19 компании. Според изявления на Диего пред словашки медии, той притежава поне три (червени) ферарита. А работниците във фирмите се оплакват, че заплатите им се бавят с месеци. По официални данни почти всички компании на братята дължат данъци на словашката хазна и отказват да плащат пенсионни и здравни осигуровки на работниците си.

Семейството има връзки с Ндрангетата. През 2007 г. един от четиримата братя - Пиетро, е разследват от дирекция “Антимафия“ на региона Калабрия за връзки с мафията. Според прокуратурата той е замесен в трафик на добитък. Живи крави са транспортирани нелегално от Словакия до кланици на семейството. По този начин се избягва плащането на мита и данъци, както и здравните регулации. Освен това местни месари са изнудвани и заплашвани, сочи още разследването. Пиетро Рода е осигурявал фалшивите сертификати за произход на добитъка, с които те са минавали през проверките.

По време на процес през 2010 г. обаче обвиненията са намалени от връзки с мафията на съучастие в престъпление и Пиетро Рода е осъден на пет години затвор, макар да не е ясно колко от тях е излежал.

Три години по-късно той отново е арестуван,  този път по обвинения в пране на пари. През 2014 г. обаче Върховния съд на Италия отсъжда, че няма достатъчно доказателства за връзките му с Ндрангета и той е освободен.

Две фамилии - много бизнеси

След като пристигат в Италия, Вадала започват да развиват бизнеса си в същия регион като Рода. В град Михаловице те основават първата си компания за производство на месо “Бовинекс Европа“. Двете фамилии започват да инвестират и в други компании. Фермите им се разполагат на територия от над 120 квадратни километра. Отглеждането на добитък носи на Вадала и Рода повече от 13 милиона евро субсидии от ЕС чрез словашкото министерство на земеделието.

Поне веднъж Антонио Вадала е бил хващан в измами от словашките власти. Той подправя документи, според които притежаваната от една от фирмите му земя е осем пъти по-голяма от реалното. Това му носи 120 000 евро повече субсидии.Освен това в момента тече дело за данъчна измама, в което Вадала е замесен.

Брат му Себастиано пък заплашва местен фермер с пистолет и подпалва трактора му, защото отказва да напусне земята, която е наел от Себастиано. Заради липса на доказателства италианецът е оправдан.

“Бовинекс“ печели огромна европейска субсидия за добив на зелена енергия с проект за соларни панели. Веднага след това лицензът е продаден за огромна печалба и компанията излиза от бизнеса с екологични енергийни източници.

Новите играчи

Непозната досега фамилия с връзки с калабрийската мафия привлича вниманието на репортерите наскоро. През 2012 г. мъж на име Пиетро Катропа се появява в документите на някои от фирмите на Вадала в Словакия. Едва няколко месеца по-рано срещу бащата на Пиетро - Данте, започва разследване от калабрийската агенция "Антимафия" за връзки с клана Вадала от Бова Марина.

Преди това като служител в местната община, Данте информира Ндрангета за предстоящи операции срещу членове на групировката, пише в присъда, произнесена през 2011 г. Може би това е потвърждението на връзката между италианските и словашките Вадала, които Ян и колегите му са търсели.

Фамилията Катропа обаче доказва и друга ключова за разследването връзка. През 2016 г. Пиетро Катропа купува частна охранителна компания от Славомир Ясан. Баща му Вилиам е бивш депутат в словашкия парламент и директор на Държавната агенция за сигурност. Именно негова асистентка е бившата моделка Мария Трошкова и той я представя на премиера Роберт Фицо.

Ясан и Троскова подават оставки след убийството на Ян Куцияк. Дали някое от действащите лица в тази заплетена мрежа е отговорно за убийството на журналиста, все още не е ясно. Надеждата на колегите му остава, че отговорните все пак ще бъдат наказани.

Превод "Клуб Z"

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?