Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов:

Моделът "Пеевски” трябва да бъде изкоренен, персоната е второстепенна

Радан Кънев: Решението на президента за ново сезиране на КС за Пеевски отприщи мощна кампания срещу него

Петър Москов

Реформаторският блок настоява моделът "Пеевски” да бъде изкоренен от държавата и обществения живот, личността Пеевски е второстепенна. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов пред бТВ във вторник.

Коментарът му дойде след изявлението на бившия партиен лидер Иван Костов, който нарече Пеевски "демонизиран”, и последвалото потвърждение на настоящия председател на ДСБ Радан Кънев, че Реформаторският блок "не се интересува от персоната, а от проблема "Пеевски”.

"Пеевски е съобщение, че има недосегаем елит, който си има банка, медии, парламент, прокурори, очевидно и Конституционен съд и няма да позволи демокрацията да се развива на легитимни основания като избори”, каза Москов.

"Искаме да демонтираме модела "Пеевски” от властта и да го махнем от живота си”, заяви Петър Москов, според когото депутатът от ДПС заедно с провалената номинация за конституционен съдия Венета Марковска, са част от "повтаряща се матрица, която трябва да бъде извадена”, защото в противен случай пред българското общество се оформя изборът между бедност или емиграция.

Москов коментира и повторното сезиране на Конституционния съд по казуса "Пеевски" от страна на президента Росен Плевнелиев след призив от страна на Реформаторския блок. От обединението обаче настояват за тълкуване на въпроса "Може ли парламентът да отмени своя избор за председател на ДАНС?”.

"Единствено президентът намери сили да внесе това искане. В Конституцията е забранено парламентът да отменя решението си за назначаване на висш държавен чиновник. Има друго решение на КС, според което мандатността е охрана на демокрацията. КС казва, че мандатът е неприкосновен”, подчерта Петър Москов.

Според него обаче въпреки неоспоримата компетентност на конституционните съдии, липсата на решение по казуса, която на практика "възроди” Делян Пеевски като депутат, означава "зависимост от мафията и олигархията, независимо колко коректно е зададен въпросът от страна на ГЕРБ”.

В същия дух и лидерът на ДСБ Радан Кънев защити съгласието на президента за повторно сезиране на КС по случая "Пеевски". Според партията това решение на Плевнелиев е довело до мощна клеветническа атака срещу президентската институция.

"Позицията на Росен Плевнелиев доведе до лична атака срещу него, която от ДСБ определят като насочена срещу ролята на президентската институция на защитник на законността и конституционния ред. На такива "черни кампании сме били свидетели винаги, когато някой е застрашавал интересите на мафията и зад тяхното организиране винаги са стояли среди от БСП и ДПС", заяви Кънев след заседание на националното ръководство на партията няколко часа по-късно във вторник.

Според ДСБ причината да бъдат възможни такива атаки е, че в България "съществуват медийни монополи, зависими или пряко подчинени на олигархичните кръгове".

Кънев обяви, че в следващите седмици от Реформаторския блок ще излязат с предложения за промени в законодателството, които да бъдат свързани с правилата в медийната сфера, включително и концентрацията и монополите.

Споделяне

Още от България