Модерна клиника за интензивно лечение бе открита в болница "Царица Йоана"

680 хил.лв. са изразходвани за модернизацията на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болница "Царица Йоана", която бе открита днес. Парите са отпуснати от бюджета на здравното заведение, обновената клиника е най-модерното лечебно заведение от този тип на Балканския полуостров, заяви шефът на клиниката доц.Димитър Карадимов.

За първи път в тази клиника се разделя потокът от пациенти, които се приемат. Обособени са зони за септично болни, за пациенти с коремни операции, неврохирургично оперирани и зона за деца. Въведена е и организация на вътреболничната дейност,у която отговаря на съвременните стандарти за добрата медицинска практика.

В реанимационната част от клиниката, която бе разгледана от гостите на откриването, има 16 легла, разделени в четири зали и един бокс с възможност за визуален контакт до всяко легло от централния сестрински пункт. Специална изолирана зала с две легла е предназначена за интензивно лечение на деца или за болни с трансплантирани органи и тъкани. Отделно има помещения за стерилизация, за почистване на специалните дюшеци и за миене на леглата. В чакалнята е предвиден т. нар. филтър за близките на пациентите.

На церемонията по откриването, съпътствано с тържествен водосвет на патриарх Максим, присъстваха шефът на парламента Огнян Герджиков здравният министър Божидар Финков и депутати.

Споделяне

Още от България