Модерна лаборатория за скрининг на генетични аномалии на плода заработи в “Майчин дом“

Модерна лаборатория за скрининг на генетични аномалии на плода заработи в “Майчин дом“

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода заработи във вторник в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом“ в София. Новата апаратура позволява съмненията за хромозомни аномалии да се потвърждават или отхвърлят само с кръвни проби без никакъв риск за плода, какъвто съществува при инвазивния метод амниоцентеза.

“Това е много добра новина за българските бременни жени и бъдещи майки, защото ще минимизираме риска. Така при изследването, в което трябва да разберем дали бебето има генетични увреждания, няма да поставяме неговото здраве и живот, както и здравето и живота на майката под риск“, каза по време на официалната церемония доц. Иван Костов, директор на лечебното заведение.

“Това е не болница, а институция. Знаете колко много бебета се раждат тук – близо 4 хил. годишно, които носят много радост на техните родители“, каза при откриването зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той припомни, че в наши дни майчинството все повече се отлага, което води до напредване на възрастта на родителите и крие редица рискове, а така необходимостта от подобен тип изследвания става още по-голяма.

Медицинският център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната акушеро-гинекологична помощ. Центърът ще бъде отворен всеки работен ден от 8 до 17 часа и ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

“В момента в генетичната лаборатория на тази болница се изследват от порядъка на 15-16 хил. бременни жени, при които трябва да се оцени риска от вродени генетични аномалии. Мога да уверя, че всяка година броят не преминалите през болницата жени се увеличава“, допълни проф. Алексей Савов, завеждащ клиниката по медицинска генетика, която е отговорна в национален мащаб за скрининга на всички генетични заболявания.

Споделяне

Още от България