Модернизацията на спешната помощ се бави

Половината спешни медици се оплакват от все по-честа и брутална агресия срещу тях

Модернизацията на спешната помощ се бави

Проектът за модернизация на спешна помощ на стойност 160 млн. лв. е забавен и ако изоставането не бъде наваксано до края на годината, има риск да бъдат изгубени пари по него. За това предупредиха във вторник от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Става въпрос за проект по оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020, който предвижда купуването на 400 линейки, изграждането на 76 изцяло нови спешни центъра в страната, и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради.

Председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева коментира, че забавянето се дължи на липсата на приемственост в работата на служебния здравен министър Илко Семерджиев и предшественика му Петър Москов.

Тя посочи, че екипът на Семерджиев е излязъл със становище, че липсва достатъчно подготовка за започването на проекта и той е отложен.

Кателиева заяви, че е потърсила становището на настоящето ръководство на МЗ, но до момента нямала отговор. От ведомството официално твърдят, че проектът не е спиран и се работи активно по него. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обаче призна за забавянето на проекта.

“Не е спрян, а забавен с четири месеца. Направихме и група, която ще форсира изпълнението на проекта, съкращаваме сроковете, актуализирахме си и графика. До края на годината имаме амбициозната цел да обявим поканата за подаване на проектното предложение, и на второ място, медицинският стандарт за спешна помощ в момента се променя“, обясни Нанков пред БНР.

Спешните медици също се оплакват от липсата на изцяло действащ стандарт по спешна медицина, тъй като частта му за условията, на които трябва да отговарят спешните отделения в болниците, падна в съда миналата година.

Освен от рисковия проект за модернизирането на спешната помощ, медиците се оплакват и от продължаващата агресия срещу тях. 50% от спешните лекари заявяват, че агресията срещу тях е все по-честа и все по-брутална, а 70% твърдят, че всекидневно са жертва на вербална агресия. Това сочат данни от анкета сред близо 300 спешни медици от цялата страна, обяви Кателиева.

Само в последния месец има повече от пет случая на нападение над спешни медици, като според Кателиева реалният брой на случаите е по-висок.

По думите ѝ кадровият дефицит, текучеството на кадри, лошите условия на работа в спешните центрове се задълбочават.

Кателиева предупреди, че ако продължава да няма реакция от страна на здравното министерство, е възможно да се стигне до протести. Тя уточни, че законът не позволява на спешните медици ефективни протести, но допълни, че реакция и някаква форма на протест ще има.

Споделяне

Още по темата

Още от България