Модни гиганти се отказват от мохера

Ангорската коза, чиято вълна се ползва за производството на мохера

Международните гиганти в облеклото, сред които Геп (Gap), Зара (на испански Сара - Zara), Ейч енд Ем (H&M) и Топшоп (Topshop), обявиха, че се отказват да зареждат с мохерна вълна, предаде Франс прес, цитирана от БТА в четвъртък.

Това стана след като организацията за защита на животните Пета (Peta) разпространи видео, на което се виждат малтретирани кози, заснето, според нея в Южна Африка.

Пета твърди, че това видео е "заснето от свидетел" и "съдържа изображения, които са снимани през януари и февруари тази година в 12 различни ферми" в Южна Африка. Това е страната, от която идва повече от половината мохер, продаван в света. Организацията поиска местните власти да започнат разследване.

Във видеото се вижда как ангорските кози, чиято вълна се използва за пуловери, шалове и одеяла, са влачени за рогата и краката, вдигани за опашките и хвърляни на земята от стригачите.

Това видео "подтикна много международни модни компании, сред които Ейч енд Ем, Геп инк. (Gap Inc.), Индитекс (Inditex) и Аркадия (Arcadia), да наложат забрана върху продажбата на мохерна вълна", обяви Пета в комюнике.

Говорителите на тези четири компании потвърдиха пред Франс прес, че те се ангажират да премахнат до 2020 година това влакно, оценявано заради своята мекота и лекота.

Въпреки това шведската компания Ейч енд Ем уточни, че използва и съвсем малко мохер в своите колекции (0,044 процента от използваните влакна), а за испанския им конкурент Индитекс (Зара, Пул енд Беър (Pull&Bear), Масимо Дути (Massimo Dutti), Бершка (Bershka), Страдивариус (Stradivarius), Ойшо (Oysho), Зара Хоум (Zara Home), Утерке (Uterque)) тази материя се съдържа "в минимален брой продукти".

Споделяне

Още от Общество