Могерини: Източноевропейските страни трябва да са сигурни в подкрепата на НАТО

Граничещите с Русия европейски страни трябва да са сигурни, че ангажиментът на НАТО към тяхната сигурност не е само на хартия, заяви бъдещата ръководителка на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

"Мисля, че всички сме съгласни, че няма военно решение на кризата в Украйна", заяви Могерини пред Комисията по външните работи на Европейския парламент.

"Източноевропейските страни, които са членки на алианса, всички страни в алианса, които имат обща граница с Русия, трябва да са сигурни, че член пети не са само думи, че има мерки, които може да бъдат взети, за да се гарантира тяхната сигурност", добави тя два дни преди срещата на високо равнище на НАТО в Уелс.

В член пети от договора за НАТО е формулиран принципът на "колективната отбрана", който постановява, че всички членки на алианса са длъжни да се притекат на помощ на една от тях, ако тя бъде нападната. Изправена пред действията на Русия в Украйна, НАТО трябва да приеме тази седмица в Уелс План за готовност за действие, който да позволи бързо разполагане на няколко хиляди войници в Източна Европа.

Могерини, която беше обвинявана от източноевропейски страни, че е прекалено близка с Русия, призна че стратегическото партньорство с Москва е "приключено". Но ако се появят условия за ново партньорство, "никой разумен европеец не би могъл да каже, че това не е в наш интерес", добави тя. "Русия остава стратегически актьор в регионалните и световни предизвикателства, независимо дали ни харесва или не, но не мисля, че тя е все още стратегически партньор", подчерта Могерини. Бъдещата ръководителка на европейската дипломация изрази надежда, че Москва "ще избере отново в бъдеще да бъде партньор".

Според Могерини въпросът не дали тя заема проруска или антируска позиция. "Истинският въпрос е как подкрепяме Украйна днес", заяви тя. Могерини оцени като положително развитие вчерашната среща на контактната група за Украйна, но призна, че тя засега не променя положението в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа