Могерини: Сърбия може да замести Великобритания в ЕС

Могерини: Сърбия може да замести Великобритания в ЕС

Сърбия може да стане една от страните, които ще заменят напускащата ЕС държава, заяви в Белград Федерика Могерини, без да посочи името на Великобритания.

Разглеждайки бъдещето на Европейския съюз, моето послание към Сърбия и целия регион е, че ЕС няма да се състои само от 27 държави.

"На мястото на държавата, която напуска ЕС, ще дойдат други и Сърбия ще бъде една от тях. Аз смятам, че ЕС няма да бъде пълен, докато към него не се присъединят Сърбия и другите страни от Западните Балкани. Балканите са сърцето на Европа." Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини пред Скупщината по време на визитата си в Сърбия, предаде ТАСС.

"Очакваме в бъдеще добро сътрудничество с ЕС и искаме ЕС да отравя еднакви послания за запазване и поддържане на необходимата стабилност към целия ни регион. Това, което ни пречи, е че нерядко за сърбите и Сърбия има едни аршини и стандарти, а за другите – други. Страхувам се, че няма да има отговор какво би станало ако аз например кажа за сърбите в Босна, че трябва да вземат нещата в ръцете си, както казаха други за Македония", каза сръбският премиер Александър Вучич на съвместна пресконференция с Федерика Могерини, предаде Танюг, цитирана от БТА.

По-рано президентът на Косово Хашим Тачи призова македонските албанци да "вземат правата си в ръцете си".

"Регионалната нестабилност е най-големият ни проблем. 90% от разговора с Могерини бе на тази тема и имах възможност да ѝ кажа какво мисля по въпроса", добави сръбският премиер. Той благодари на Могерини за смелостта и посещението.

Споделяне

Още от Европа