Могерини защити предложението за обособяване на изнесени центрове за мигранти

Федерика Могерини

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини защити предложението извън ЕС да бъдат обособени изнесени центрове за мигранти, търсещи закрила. В началото на миграционната криза години подобни центрове бяха наречени от ЕС "горещи точки", предава БТА от Брюксел.


По нейните думи центровете, обособени по този начин вече в Либия, дават положителни резултати и са модел за подражание. Намерили сме правилния подход и следва да се придържаме към него, добави тя.


В посочените центрове мигрантите от Африка получават временен подслон, подават молби за убежище в ЕС и междувременно самоличността им бива проверявана с взимането на отпечатъци от пръстите и дланите. Данните се въвеждат в система, в която се отчита също дали молбата им е била удовлетворена, или отхвърлена.

 

Системата предполага пресичането на злоупотребите, наблюдавани в последните години, в които мигранти, достигнали ЕС и получили отказ да останат, намираха начини да кандидатстват за убежище отново, включително в друга държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа