МОК наложи доживотни наказания на четирима руски състезатели по скелетон

Президентът Владимир Путин връчва на Александър Третяков орден "Дружба" през февруари 2014 година

Международният олимпийски комитет (МОК) наложи доживотни наказания на четирима руски състезатели по скелетон (спускане с шейни, при което състезателите са легнали с лице към ледения улей) - Елена Никитина, Мария Орлова, Олга Потилицина и Александър Третяков.

 

Спортистите са признати за виновни в нарушаване на антидопинговите правила и са отстранени до живот от участие на олимпийски игри. Освен това резултатите им от Сочи 2014 са анулирани. На Игрите в руския зимен център Третяков спечели златен медал, а Никитина има бронзово отличие. Орлова и Потилицина заеха пето и шесто място.

 

Така Русия загуби още две отличия от олимпиадата в Сочи 2014 заради допинг нарушения.

 

Третяков е един от най-успешните руски състезатели по скелетон. Той е бронзов медалист от олимпийските игри през 2010 година, световен шампион през 2013-та и европейски първенец през 2017-та. Руснакът има в кариерата си още четири сребърни и два бронзови медала от световни първенства, а през сезон 2008/2009 спечели Световната купа.

 

Делата на четиримата скелетонисти са били разгледани на 6 ноември от ръководената от Денис Осуалд комисия на МОК, която се занимава с повторните проверки на допинг пробите на руските спортисти от игрите в Сочи.

 

На 1 ноември комисията отстрани пожизнено от участие в олимпийски игри и състезателите в ски бягането Александър Легков, Максим Вилегжанин, Александър Белов, Алексей Петухов, Евгения Шаповалова и Юлия Иванова. Те бяха признати за виновни в нарушаване на антидопинговите правила. Заради това решение Русия се лиши от пет медала от Сочи – два златни, два сребърни и един бронзов.

 

През юни 2016 година МОК започна разследване въз основа на доклада на независимата комисия на Ричард Макларън. Комисия изследват допинг пробите от зимната Олимпиада в Сочи и изучават участието на руски официални лица в прикриване на допинг нарушенията на спортистите.

 

На базата на резултатите от работата на тези комисии през декември Изпълнителният комитет на МОК ще решава дали въобще да допусне руски спортисти до участие в предстоящата от 9 до 25 февруари зимна Олимпиада в Пьонгчан, Република Корея.

Споделяне

Още от Спорт