МОК обяви още 45 допинг случая от Пекин 2008 и Лондон 2012

МОК обяви още 45 допинг случая от Пекин 2008 и Лондон 2012

Още 45 спортисти са дали положителни допинг проби за забранени субстанции във втория етап на повторните тестове от игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012, съобщиха от Международния олимпийски комитет (МОК).

От МОК уточниха, че 30 положителни проби има при повторния анализ на тестове от Пекин, от тях 23 са на медалисти.

От комитета не посочиха кои са имената на провинилите се състезатели.

"Тази серия повторни анализи още веднъж показва отдадеността на МОК в борбата с допинга", посочиха от олимпийския комитет.

Така общо 98 спортисти вече са уличени в употреба на допинг след повторния анализ на проби от двете последни олимпиади, а общо анализираните проби са 1243.

От МОК обявиха, че ще продължат да правят отново анализ на пробите от Игрите през 2008 и 2012 година.

След грандиозния допинг скандал, който може да доведе до изключването на Русия от предстоящата Олимпиада в Рио, от МОК започнаха повторен анализ на повече от 1200 проби.

Повторните проверки ще продължат и след Олимпийските игри в Рио де Жанейро (5 -21 август).

В края на май от МОК обявиха, че повторната инспекция на допинг пробите на 23-ма спортисти от Лондон 2012 са дали положителен резултат.

Става въпрос за състезатели от пет вида спорт и от шест държави, които са участвали на Игрите през 2012 г.

В четвъртък Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) потвърди забраната за участието на руски атлети на Олимпийските игри в Рио де Женейро това лято, наложена от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба на допинг. Така угасна и последната надежда за участие на руските лекоатлети на най-авторитетния спортен форум.

В петък руският президент коментира, че в спорта не може и не трябва да има място за допинг.

"Спортът трябва да остане чист, а здравето на спортистите – добре защитено. Затова е необходимо много тясно сътрудничество с дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (WADA), както и международните федерации в олимпийските и неолимпийските видове спорт”, заяви Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?