МОК осъзнал "твърде късно" проблема с хотелите в Сочи

МОК осъзнал "твърде късно" проблема с хотелите в Сочи

Жан-Клод Кили, старши координатор в Международния олимпийски комитет (МОК) за Олимпиадата в Сочи, заяви, че през септември координаторите са подали "червен сигнал за тревога", тъй като забавеното строителство на хотелите създава сериозна опасност за игрите, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Това е първото публично обяснение за трудния старт на Олимпиадата. Онези, които пристигнаха по-рано, се натъкнаха на незавършени хотели, забелязаха затворени магазини и хиляди проблеми.

Кили, който е спечелил три златни олимпийски медала по ски за Франция, твърди, че въпреки 40-те му посещения в Сочи за седемте години преди игрите, той е разбрал дълбочината на проблема едва миналата есен.

Фокусирани върху изграждането на спортните съоръжения, частните предприемачи и олигарси не отделиха достатъчно внимание на хотелите, казва Кили. Сигнал за тревога е даден едва през септември, когато той е направил специално посещение в Сочи.

"Какво е нужно да направим? Няма никакъв начин да организираш Олимпиада, ако няма къде да настаниш хората", заявил той. След което машината била задействана, изпратени са били още работници, около 100 000 човека са работили денонощно седем дни в седмицата. Този график най-вероятно е струвал на организаторите милиони за допълнителни разходи.

Кили заявява, че от ключово значение за решаването на проблема е бил достъпът му до руския президент Владимир Путин. Представителят на МОК е имал безпрепятствен достъп до Путин.

Ние винаги имахме възможност да отидем при човека на върха, казва той. "Когато станеш приятел с него и го помолиш за нещо, виждаш как то се случва за два часа, това е много впечатляващо", споделя Кили.

Русия спечели домакинството на Игрите след като Путин се появи в на срещата на МОК в Гватемала. Това е най-хазартното решение на МОК в наши дни, според Майкъл Пайн, бивш маркетинг директор на МОК. Организаторите правят подобен рисков ход и с Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Кили казва, че тези рискове са необходими, тъй като МОК има задължение чрез спорта да разпространява ценностите на честната игра и приятелство в развиващия се свят, да създава възможности за спортуване чрез изграждането на съоръжения от световна класа. Русия, казва той, е страна със спортни победи и малко спортна инфраструктура.

Кили е знаел много малко за Сочи – място, където хората могат да плуват в морето и да карат ски в един и същи ден. Той нямал възражения срещу проекта, защото, по думите му, в Русия има добре подготвени хора за него, "образовани в чужбина, хора от Харвард, Станфорд, КГБ".

Според вестника към момента на откриването на олимпиадата не са били готови стотици хотелски стаи в Сочи. Кили обаче отбелязва, че "никой не нощува под открито небе.

Това да е за урок на МОК, а също и за бразилците, защото изграждането на Олимпийския парк до Рио де Жанейро силно изостава от графика.

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?