МОК остави решението за руското участие в Рио на отделните спортни федерации

Президентът на МОК Томас Бах

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) отказа да забрани бланкетно на всички руски спортисти да участват на започващите на 5 август Олимпийски игри в Рио де Жанейро, както препоръча Световната антидопингова агенция (WADA), и прехвърли решението на международните федерации по отделните видове спорт.

Това обяви президентът на МОК Томас Бах след заседанието на 15-членния изпълком, провело се по телеконферентна връзка в неделя.

В понеделник Световната антидопингова агенция публикува доклада на своята независима комисия, който разкрива, че в Русия е действала подкрепяна от държавата допинг програма. Подменяни са били допинг проби на руски спортисти по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 и на всички други големи състезания на руска територия след 2010 година.

Подмяната на проби и прикриването на нарушенията били осъществявани с прякото участие на представители на руското правителство и руската Федерална служба за сигурност.

В днешното заседание на изпълкома на МОК е участвал и шефът на руския олимпийски комитет Александър Жуков. Той гарантирал, че Русия и олимпийският ѝ комитет ще взаимодействат с всички международни организации, с комисиите на антидопинговата агенция и на МОК по всички направления, съобщава Лента.ру.

Руските медии като цяло тълкуват днешното решение еднозначно: Русия ще участва на игрите в Рио.

Решението обаче не е безусловно, а по-скоро – междинно. Сега всяка от отделните международни спортни федерации ще трябва да формулира свои изисквания, на които спортистите ще трябва да отговарят, за да бъдат допуснати до игрите.

Вече е окончателно ясно, че руски представители няма да има в лекоатлетическия турнир на игрите. В четвъртък Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата на 68 руски лекоатлети срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба и прикриване на допинг.

В неделя МОК реши още, че няма да допусне до олимпиадата и всеки руски спортист, който е наказван за употреба на допинг, независимо дали наказанието му е изтекло.

Специално се посочва, че на Олимпиадата няма да бъде допусната и лекоатлетката Юлия Степанова. 30-годишната състезателка в бягането на 800 и 15000 метра беше главен информатор на германската телевизия ARD при разкритията, които доведоха до изваждането на Русия от световната атлетика. Първоначално тя получи разрешение от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) да се състезава в Рио де Жанейро под независим флаг.

Останалите спортисти в другите видове спорт трябва да представят доказателства, че са "чисти", за да убедят отделните федерации да позволят участието им в Рио де Жанейро.

"МОК ще допусне представител на Руския олимпийски комитет, само ако той е получил разрешение от международната федерация в своя спорт, не е бил наказван за допинг и получи подкрепата на експерт от листата с арбитрите на Спортния арбитражен съд в Лозана", обявиха от МОК.

Всеки руски спортист, допуснат на олимпиадата, ще бъде подложен на допълнителни извънсъстезателни тестове за допинг в координация със съответната международна федерация и WADA.

На всеки, който не спазва засилената програма за допинг контрол, моментално ще бъде отнета акредитацията за Рио 2016.

Още във вторник изпълкомът на МОК взе и други решения, свързани с Русия.

Всички служители на руското спортно министерство и официални лица, споменати в доклада на независимата комисия на WADA, няма да получат акредитация за игрите в Рио.

Освен това е решено на Русия да не бъде поверявана и да не бъде поддържана организацията на каквито и да било международни съревнования, включително на Европейските олимпийски игри през 2019 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?